Glöm inte att skrika "Fore".

Flygande golfbollar - en fara för miljön

Golf är en miljöfarlig verksamhet som medför skaderisk och har psykisk inverkan på omgivningen. Det har Miljödomstolen i Växjö slagit fast.

Det hela började med rädslan hos en man i samhället Färlöv i Kristianstads kommun. Han var orolig för att gå på en gång och cykelbana invid Araslövs golfbana i Färlöv.

- Jag vill bara att att jag och alla andra ska kunna gå där utan att känna rädslan av att vara beskjuten, säger han.

Han påtalade de för den privata banägaren men fick inget större gehör för rädsla. Inte heller kommunens miljö och hälsoskyddsnämnd tyckte att det var någontning de kunde göra någonting åt

Mannen överklagade beslutet till Länsstyrelsen, som gav honom rätt och ärendet hamnade hos Miljödomstolen.

Nu har domen fallit och den ger mannen rätt, golfbanan är en miljöfarlig verksamhet. Anledningen är att flygande golfbollar både medför en konkret skaderisk, och dessutom har en psykisk inverkan genom den rädsla som flygande golfbollar medför.

Men domen kan även få påföljder för de av de 488 övriga golfbanor i Sverige, som ligger i närheten av en väg där privatpersoner rör sig.

Linn Berglund
linn.berglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".