Kammade hem sex OS-guld!

Kanotlegenden Gert Fredriksson avliden

Sveriges mest framgångsrike olympier kanotisten Gert Fredriksson har avlidit efter en tids sjukdom, skriver Göteborgs-Posten.


 
Med sex OS-guld, sju VM-guld och 71 SM-guld är Gert Fredriksson Sveriges överlägset bäste olympier alla kategorier.

Han hade en lång aktiv bana som startade i början av 1940-talet och sträckte sig en bit in på 60-talet.

Gert Fredriksson insjuknade i cancer och vårdades på Nyköpings lasarett. Han avled under onsdagseftermiddagen i kretsen av sina närmaste och blev 86 år.

– Det känns självklart vemodigt att Gert har lämnat oss. Han var en fantastisk idrottsman och en stor personlighet, säger Sveriges olympiska kommittés ordförande Stefan Lindeberg.

– Jag var en av många som inspirerades av hans framgångar och en gång började med idrott och i mitt fall också kanot, fortsätter Lindeberg.

Under sin karriär tog Gert Fredriksson sex OS-guld, ett OS-silver, ett OS-brons, sju VM-guld, två VM-silver, ett VM-brons, 17 Nordiska mästerskap och 71 SM-guld.

Gert Fredriksson belönades med Svenska Dagbladets bragdmedalj 1949.

Dessutom erhöll han Internationella olympiska kommitténs pris till världens bäste idrottsman 1956 och Konungens medalj 8:e storleken i högblått band 1987.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".