Pappa Pärson orolig inför Anjas säsong

Anja Pärson tränar skidåkning för första gången sedan sin knäoperation. Men hennes tränare och pappa Anders Pärson är orolig för att skadan ska komma tillbaka.

Anja Pärson är på träningsläger i Norge. Det är hennes första snökontakt sedan operationen i mars och hon njuter, men pappa är bekymrad.

– Man är orolig för störtloppet och för hopp där man landar med hög kompression. Det känns som en risk, när hon nu fortsätter, att det ska slås upp och bli något mer av skadan, säger han.

Är du orolig som pappa eller som tränare?

– Inte vill man att ens dotter ska ha ont eller skada sig. Det är väl självklart. Samtidigt tycker jag att det är synd om vi inte ska kunna fortsätta som tidigare, säger Anders Pärson.

Anja har bara kört friåkning, utan portar, under dagarna i Norge. Hon har varvat slalom och storslalom, under noggrann bevakning av hennes serviceman och tränarna Mikael Junglind o pappa Pärson.

– Det har gått bra. Självklart ömmar det lite på kvällarna, men inte mer än att vi kan gå på nästa dag. Så jag måste säga att det har gått enligt planerna, säger Anders.

Han beskriver Anja som ett solskensansikte efter att ha fått åka skidor igen. Men i morgon är sista dagen i Norge. Sedan blir det ingen mer skidåkning, förrän i början av augusti. Nu behöver Anja och hennes knä återhämta sig.

– Det krävs ett uppehåll från belastning på knäet. Vi fortsätter med den vanliga fysträningen och rehabiliteringen, säger Anders.

Han tror att hon i dag ligger på 80 procent av sin normala fysiska status.

– Eftersom hon inte har ont så känns det som att vi snart kan gå på mer. Det känns bra inför säsongen, säger han.

När räknar ni med att hon ska kunna tävla igen?

– Det blir som vanligt i Sölden, i slutet av oktober.

Så allting kunde ha varit solsken och positiva toner.

– Men broskskadan finns ju där. Den är ju inte reparerad mer än att man har putsat till broskbitar i knäet. Så skadan, som kan orsaka irritation, är ju kvar. Men vi hoppas att hon ska få vara smärtfri under träning och att hon ska köra alla grenar och göra det fullt ut, säger Anders Pärson.

Radiosporten
radiosporten@sr.se