Tour de France: Landis tillbaka i toppen

Amerikanen Floyd Landis körde musten ur sina konkurrenter på den 17:e etappen av Tour de France. Han vann med nästan sex minuter.

Många räknade bort Floyd Landis från totalsegern efter gårdagens genomklappning. Idag kom amerikanen sensationellt tillbaka och vann den 17:e etappen av Tour de France. Plötsligt är han nu en av tre cyklister som är favorit till slutsegern.

– Den bästa cykeltävlingen på år och dar, säger den svenske stjärncyklisten Magnus Bäckstedt till Radiosporten.

Floyd Landis vann den 17:e etappen med bred marginal före Carlos Sastre, Christophe Moreau och Damiano Cunego. Nu är Landis en av tre cyklister som ligger bra till för att vinna årets tävling.

Tappade åtta minuter dagen innan
Floyd Landis är Tour de France mest oberäkneliga cyklist. Igår såg han ut att vara pigg men gick plötsligt helt in i väggen och tappade åtta minuter på toppkonkurrenterna.

Men idag kom han tillbaka på ett fullständigt sensationellt sett och körde ifrån alla konkurrenterna och vann etappen. När tvåan Carlos Sastre passerade mållinjen som tvåa var han distanserad av amerikanen med knappt sex minuter.

– Jag vill vinna Tour de France och om jag gjorde en dålig etapp igår så måste jag kompensera för det. Det var väl inte så många som trodde på mig efter gårdagens etapp. Jag sa igår att om någon vill vinna så måste den personen förtjäna det, sa Landis till Eurosport efter segern.

Bäckstedt är imponerad
Svenske Magnus Bäckstedt hyllar också amerikanen. Bäckstedt drog sig ut tävlingen innan den kom alperna men han följde etappen från sitt hem i cardiff under torsdagen.

– Det finns bara en sak att säga efter det här, och det är att detta är Tour de France. Man kan vakna med pigga ben dagen efter en genomklappning och sen vakna med dåliga ben dagen efter det igen. Det har vi ju verkligen sett här med Floyd Landis, säger Magnus.

Vad säger du om Landis prestation idag?

– Ja, det är väldigt imponerande, oerhört imponerande! Och det här är nog den bästa tävlingen jag sett på år och dar.

Spanjoren Oscar Pereiro gick i mål över sju minuter efter Landis, men han behåller ändå den gula ledartröjan. Men det är jämt och med tre etapper kvar så faller avgörandet säkerligen på lördag då det körs en lång tempoetapp.

Tour de France, 17:e etappen
St Jean de Maurienne-Mirzine (200,5 km)

1) Floyd Landis, USA, 5.23.36
2) Carlos Sastre, Spanien, -5.42
3) Christophe Moreau, Frankrike, -5.58
4) Damiano Cunego, Italien, -6.40
5) Michael Boogerd, Holland, -7.08.

Svenska placeringar

82) Thomas Lövkvist -52.02
91) Gustav Larsson s.t.

Sammanlagd ställning

1) Oscar Pereiro, Spanien, 80.08.49
2) Sastre -12
3) Landis -30
4) Andreas Klöden, Tyskland, -2.29
5) Cadel Evans, Australien, -3.08.

Svenska placeringar

64) Lövkvist -2.06.39
108) Larsson -3.03.34

Petter Johansson
petter.johansson@sr.se