Orientering: Idag startar VM i Århus

Idag startar orienterings-VM i Danmark med sprinttävlingen. Radiosportens Bengt Skött låter er träffa tre spännande profiler i Århus.

En av svenskarna är regerande världs- och Europamästare. En annan av de blågula kommer till VM med enorm skadedramatik bakom sig. I morgon börjar orienterings-VM i Emil Wingstedt är svensken med både VM- och EM-guld bakom sig i just sprint.Århus, Danmark. Det gäller sprint, med både kval och final samma dag.

Mest problem har Karolina Höjsgaard haft. Trots att hon skadade foten illa under O-ringen för drygt två veckor sedan står hon nu inför två sprintlopp på tisdagen - och redan på onsdag VM-final på långdistans.

Det var efter ett minst sagt ovanligt träningspass i lördags, med tejpningar av foten enligt konstens alla regler, som det stod klart att ”Karro” kunde delta i båda grenarna.

Wingstedt har jagat VM-formen
Emil Wingstedt är svensken med både VM- och EM-guld bakom sig i just sprint. Europa-titeln vann han i våras i Estland. VM-guldet erövrade han i Japan för exakt ett år sedan. Han har tävlat ytterst sparsamt under året, men i stället tränat sig till toppformen.

Övriga svenskar till start på tisdagen i sprint (kval från kl. 9.00 och final från kl. 16.50) är Kajsa Nilsson och Lena Eliasson på damsidan, samt bland herrarna VM-debutanterna Martin Johansson, David Andersson och Jonas Pilblad.

Bengt Skött, Århus
bengt.skott@sr.se