Orientering: Engstrand på långdistans

Idag springs den mest statusfyllda tävlingen i orienterings-VM, Långdistansen, med Emma Engstrand som dagens främsta svenska medaljhopp.


Engstrand är uppvuxen i Bollnäs, men hör nu hemma i Stora Tuna i Borlänge. Långdistansen är det enda hon behövt ladda för i VM. Men det märkliga är att hon varit allra bäst i sprint i år, med bl.a. segrar i både SM och O-Ringen.

Engstrand var den av svenskorna som var starkast i kvalet i söndags. Hon har aldrig tagit någon individuell VM-medalj, men det blev silver i EM för två år sedan just på långdistans.

Sverige kommer i övrigt till start med Karolina Höjsgaard, Domnarvet (VM-1 för två år sedan) och Anna Mårsell, Linköping.

På herrsidan springer Niclas Jonasson, Leksand tillsammans med Mattias Karlsson, Hakarpspojkarna och VM-debutanten Tobias Noborn, IFK Göteborg.

Annichen Kringstad vann på sin tid tre VM-guld på denna distans. Både Jörgen Mårtensson och dagens förbundskapten för damerna, Marita Skogum, ståtar med två guld. Senaste svensk att vinna VM-guld på långdistans är Karolina Höjsgaard 2004.

Det ledde bl.a. ”Karro” till en plats på topp-8 i Jerringpriset.

Damerna springer 11,7 km och har första start 14.00. Herrarnas bana mäter 17,5 km och börjar gå ut 14.45.

I P4 hörs orienterings-VM med en rapport 16.03 och med herrarnas avslutning 17.33.

Bengt Skött, Århus
bengt.skott@sr.se