Orienterings-VM: Silver till damerna

Sverige tog silver i damernas VM-stafett på Himmelbjerget i Danmark. Det blev medalj även för de svenska herrarna som sprang till sig ett brons.

Silver för damerna
Guldet gick till Finland, som vann med en minut och elva sekunder. Schweiz tog bronset. Finlands Minna Kauppi blev guldhjältinna, när hon passerade svenska Karolina Höjsgaard på slutsträckan.

Det såg mycket lovande ut för Sverige när Kajsa Nilsson på mittsträckan gav Höjsgaard en ledning på 2,36 före Finland, och 3,18 före Schweiz. Innan dess hade Jenny Johansson fört in Sverige till ledning på den första sträckan, då med fyra sekunder före Finland.

Men halvvägs in på slutsträckan var allt försprång förlorat för Höjsgaard. Och vid en publikkontroll vid målområdet efter drygt 2 av slutsträckans 6 km ledde plötsligt Finland med 1,35.

Brons för herrarna
Sverige tog brons i herrarnas stafett, som avslutade VM-tävlingarna. Guldet gick till Ryssland, överlägset före Finland, och Sverige bärgade bronset med en dryg minut till fyran Schweiz.

Niclas Jonasson vann den första sträckan, men på mittsträckan tappade Emil Wingstedt försprånget. Han förlorade ytterligare 2,47 sekunder fram till växling.

Wingstedt kom in som fyra, då bakom Ryssland som i princip var tillsammans med Schweiz, samt trean Finland. Mattias Karlsson var ungefär en minut från bronsplatsen när han gav sig ut.

Men Hakarps-pojken Karlsson lyckades passera Schweiz Marc Lauenstein, och fixade bronset med en marginal på 1,03 före Schweiz. Sverige var 6,41 efter segrande Ryssland.

Ryssland hade aldrig vunnit guld i herrstafett, men däremot minns vi Andrej Khramovs individuella Vm-guld på långdistans ifjol.

En segerkandidat som Norge föll bort fullkomligt på andra sträckan när Öystein Kristiansen hade det väldigt bekymmersamt. Han var med i Norges VM-guld-lag både för ett år sedan och för två år sedan. Norge slutade sexa, mer än elva minuter efter.

Sveriges slutfacit i Danmarks-VM blev ett guld, ett silver och två brons. Det var ett brons bättre än fjolårets resultat i Japan.

Guldet tog Emil Wingstedt i sprinten i tisdags.

Schweiz vann medaljligan med två guld (bägge av Simone Niggli), tre silver och ett brons.

Nästa års VM avgörs utanför Kiev i Ukraina.

Bengt Skött, Himmelbjerget
bengt.skott@sr.se