Anfallare: Zlatan Ibrahimovic

Klubb: Inter
Tidigare klubbar:
FBK Balkan -1994
Malmö FF 1994-2001
AFC Ajax 2001-2004
Juventus 2004-2006
Födelsedatum: 1981-10-03
Längd: 192 cm
Vikt: 84 kg

Landskamper/mål: Debut:
31/1 2001 Sverige–Färöarna 0–0
Mästerskapsmeriter:
Åttondelsfinal VM 2006
Kvartsfinal EM 2004
Åttondelsfinal VM 2002
Övrigt: Guldbollenvinnare 2005

Hör hans legendariska mål:
EM 2004: VM-kval:

FBK Balkans 12-årspojkar låg under mot Vellinge med 4–0 efter en halvlek. 10-årige Zlatan Ibrahimovic byttes in, gjorde åtta mål, och säkerställde 8–5-segern för sitt Balkan. Kanske gavs fotbollsvärlden redan då en fingervisning om en framtida storstjärna.

Tretton år gammal värvades Zlatan till Malmö FF. Säsongen 1999/00 debuterade han på riktigt i A-laget. Med tolv mål på 26 matcher bidrog han starkt till att laget lyckades ta sig tillbaka till Allsvenskan.

Ajax höll god koll
Det var inte bara de svenska fansen som gladdes åt framgångarna. Även Ajax höll god koll på Zlatan i Superettan. För 85 miljoner kronor köpte den holländska klubben den svenska 19-åringen i juli 2001.

Första säsongen på den internationella arenan blev inte riktigt som det svenska löftet tänkt sig. Flera matcher på bänken och bara sex mål framåt.

Men läget förändrades. Under sin andra säsong i Ajax växte Zlatan in i rollen som stjärna. Målskyttet kom igång och 2004 blev han för andra gången holländsk mästare.

VM 2002 var Zlatans första stora turnering i svenska landslaget. Han fick hoppa in i 1–1-matchen mot Argentina och höll sånär på att avgöra mot Senegal i åttondelsfinalen.

Världsklass i EM 2004
Det stora genombrottet i landslaget kom emellertid under EM i Portugal 2004. Zlatan visade världsklass i premiären mot Bulgarien och klackade in ett mål mot Italien.

Även om Sverige åkte ur EM snöpligt efter straffavgörandet mot Holland gjorde Zlatan en lysande insats. Adjektivet världsklass användes av mer än en för att beskriva hans spel.

Hösten 2004 skrevs så det stora kontraktet i svensk fotbollshistoria. Zlatan värvades till Juventus för otroliga 175 miljoner kronor. 22-åringen kommenterade övergången med att ”Juventus är som att komma till toppen av världsfotbollen”.

Premiären i Italien blev en succé för Zlatan. 16 mål på 35 matcher och lagets bäste målskytt. Dessutom italiensk mästare, utsedd till bästa utländska spelare i Italien 2005 och mottagare av Guldbollen samma år.

Hård kritik andra säsongen
Även under Zlatans andra säsong i Juventus har laget gjort en strålande säsong. Men för Zlatan har formen inte pekat lika spikrakt uppåt som tidigare. Istället har svensken kritiserats för sitt bristfälliga spel och länge gått genom måltorkans öken.

”Vilken forward som helst som spelar i division tre eller högre i Italien hade gjort fler mål än Zlatan om han spelat i Juventus,” tyckte Glenn Strömberg.

I landslagssammanhang har Zlatan blivit den kanske viktigaste spelaren för Sverige. Under VM-kvalet till Tyskland 2006 har han gjort åtta mål på åtta matcher.

Viktigaste målet I VM-kvalet var utan tvekan avgörandet mot Ungern som definitivt tog Sverige till VM. ()

Men VM blev en besvikelse för Juventus-spelaren som varken kom igång mål- eller spelmässigt.

I augusti värvades han till sin drömklubb Inter. I september blev han hemskickad från landslagstruppen efter en sen olovlig utgång tillsammans med Christian Wilhelmsson och Olof Mellberg.

I klubblaget fick han en rejäl nytändning och fram till hans nej tack i landslaget i januari hade han gjort 10  mål i serie A. 

Mikael Kulle
mikael.kulle@sr.se