Mittfältare: Tobias Linderoth

Klubb: FC København
Tidigare klubbar:
Mjällby AIF 1985-1992
IFK Hässleholm 1992-1995
Feyenoord 1995-1996
IF Elfsborg 1996-1998
Stabaek Fotball 1998-2001
Everton FC 2001-2004
Födelsedatum: 1979-04-21
Längd: 176 cm
Vikt: 75 kg

Landskamper/mål: Debut:
27/11 1999 Sydafrika-Sverige 1-0
Mästerskapsmeriter:
Åttondelsfinal VM 2006
Kvartsfinal EM 2004
Åttondelsfinal VM 2002

Han föddes i Marseille där pappa Anders Linderoth var proffs. Pappa Anders som spelade VM för Sverige 1978. Tobias egen fotbollskarriär inleddes i Mjällby, Blekinge. Via IFK Hässleholm väntade ett år som ungdomsproffs i holländska Feyenoord.

Tobias Linderoth flyttade sedan till Borås och Elfsborg där Anders var tränare. Sonen Linderoth blev en del av pannbandsligan tillsammans med Anders Svensson och Fredrik Berglund.

När Anders Linderoth blev tränare i norska Stabaek följde Tobias med och snart hade sonen även följt pappas fotspår in i landslaget.

Schwarz värdige efterträdare
Stefan Schwarz hade lämnat ett tomrum efter sig på den defensiva mittfältspositionen, ett tomrum som Tobias Linderoth fyllde med råge.

I VM 2002 var han det självklara valet längst bak på mittfältet och han var en av de spelare som fick bäst slutbetyg.

Mot England var han till och med framme och sköt ett farligt skott som gick precis över.

Det offensiva är annars inget man förknippar med Tobias Linderoth. I Elfsborg hade han spelat ett teknisk, offensivt spel. I Stabaek kom han att bli alltmer defensivt inriktad.

Ingen succé i Everton
2001 hade han värvats av det engelska Premier League-laget Everton där han skulle stanna i tre säsonger. Men det blev inga lyckliga år i Tobias Linderoths fotbollskarriär, ut och in i startelvan i princip hela tiden. Undantaget våren 2004 när han fick spela en hel del.

I landslaget fortsatte han att imponera och i EM 2004 raderade han fullständigt ut Clarence Seedorf i kvartsfinalen mot Holland. I straffläggningen tackade han nej till att slå en, liksom Mikael Nilsson och Andreas Jakobsson.

Köptes till Köpenamn
Trots ett starkt mästerskap lät sig inte Evertonledningen imponeras och Tobias Linderoth fick nog. Han flyttade till FC Köpenhamn () där han blev Royal League-mästare sin första säsong.

I maj 2006 blev laget danska mästare och lagkapten Tobias Linderoth anses som lagets viktigaste spelare.

Även i landslaget är han viktig, för något självklart alternativ på den defensiva mittfältsplatsen finns inte.

Under VM-kvalet spelade han alla matcherna och sin bästa match gjorde han borta mot Ungern när Sverige vann med 1-0.

I VM spelade han givetvis alla matcher och gjorde som alltid sitt jobb i det tysta. Men i åttondelsfinalen lyckades han inte alls stoppa den kraftfulla tyska offensiven.

Under hösten fortsatte han att spela stabilt både i landslaget och i klubblaget FC Köpenhamn som bland annat slog Manchester United i Champions League.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se