Zlatan byter nu färg på tröjan.

Zlatan Ibrahimovic har skrivit på för Inter

Anfallaren Zlatan Ibrahimovic lämnar Juventus bakom sig. Natten till torsdagen skrev han på för Inter till.

Kontraktet skrevs mellan klubbarna strax före midnatt och Zlatan presenteras som nyförvärv av Inter under torsdagen. Övergångssumman är 227 miljoner kronor.

Juventus presstaleskvinna Enrica Tarchi bekräftade på förmiddagen att övergången är klar och att kan börja för Inter redan i dag. Från svenskt landslagshåll ser man ljust på nyheten.

– Självklart är det positivt. Det är alltid bättre för spelare att spela på så hög nivå som möjligt. Det är positivt både för Zlatan och landslaget, kommenterar förbundskapten Lars Lagerbäck.

Dyraste prislappen
Övergångssumman är den största i Italien inför den kommande säsongen. För en svensk fotbollsspelare är det den högsta summan någonsin.

Den tidigare dyraste noteringen stod även den Zlatan för. Det var när Juventus köpte honom från Ajax 2004 för 148 miljoner.

Kontraktet med Inter löper över fyra år och ger svensken cirka 45 miljoner kronor om året.

Från mästarna till mästarna
Efter den stora italienska muthärvan degraderades Juventus till Serie B, ett steg neråt i seriesystemet som Zlatan inte var beredd att ta. Sedan nedflyttningen har han gjort det känt att han velat byta klubb.

Juventus sade först nej till en övergång för svensken. Men i tisdags öppnade ordförande Giovanni Cobolli för en försäljning av stjärnan.

Zlatan lämnar i och med övergången Juventus, som inför mutskandalen hade ligatiteln säkrad, för nya mästarna Inter. Milanoklubben säkrade i och med Juventus degradering guldet för 2006. Och fler likheter finns.

– Inter och Juventus spelar i sin grunduppställning ganska identiskt. Det är väldigt välorganiserade lag och de är faktiskt väldigt lika, menar Lars Lagerbäck.

Även Inters grannklubb Milan var intresserade av svensken, men förlorade dragkampen om den dyrbara namnteckningen.

Mikael Kulle
mikael.kulle@sr.se

Fakta | Zlatan

Född: 1981-10-03
Längd: 192 cm
Vikt: 84 kg
Landskamper: 42

Tidigare klubbar:
FBK Balkan -1994
Malmö FF 1994-2001
AFC Ajax 2001-2004
Juventus 2004-2006

Fakta | Inter

Stad: Milano
Grundad: 1908
Tränare: Roberto Mancini
Serie A-titlar: 14 (senast 2006)
Champions League:
Två guld (1964, 1965)
Anfallare 2005/06:
Leite Ribeiro Adriano
Jorge Hernan Crespo
Julio Ricardo Cruz
Obafemi Martins
Alvaro Recoba

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".