Sluthoppat för Malin och Flippan?

Ryttar-VM: Ingen lagfinal för Sverige

Det svenska hopplandslaget har ingen större framgång i VM. I nationstävlingen slutade man på tolfte plats och missade finalen.

Vare sig Malin Baryard-Johnsson, Maria Gretzer, Rolf-Göran Bengtsson eller Royne Zetterman fick till det vid den andra dagens hoppning vid ryttar-VM i Aachen.

Hoppet stod till Baryard-Johnsson
Malin Baryard-Johnsson
var sist ut av alla ryttare och hade pressen på sig att rida felfritt för att Sverige skulle kunna säkra en finalplats.

Men precis som under tisdagens inledande hoppning klappade Baryard-Johnsson och Butterly Flip ihop. Det blev såväl två rivningar som en vägran för ekipaget.

Det betydde inte bara missad final och en slutlig tolfteplats för svenskarna, en svensk ridsportepok gick med största säkerhet i graven.

Väldigt lite talar för att Malin Baryard-Johnsson och Butterfly Flip, som skördat sådana framgångar ihop tidigare, någonsin kommer att tävla tillsammans igen.

Irländsk miss hjälpte inte
Det svenska laget hade sådan tur att Irland, som låg före i sammanställningen, avslutade med såväl två rivningar som tidsfel och fick precis så många straffpoäng som krävdes för att halka efter Sverrige.

Men det hjälpte föga sedan det efter Baryard-Johnssons misslyckade ritt stod klart att det var de övriga tres hoppningar som skulle räknas samman och Sverige fick då 32,38 straffpoäng totalt.

Holland leder nationshoppningen före Ukraina och USA inför torsdagens final med de tio främsta lagen.

Zetterman och Bengtsson rev ett hinder
Individuellt ligger Royne Zetterman, som rev på det sista hindret, bäst till som 27:a med 7,08. Beezie Madden, USA, leder efter en helt felfri insats.

Inte heller Rolf Göran Bengtsson var felfri utan rev ett hinder i laghoppningen. Ninja La Silla rev på del två av dubbelhindret, som är det fjärde på banan. Bengtsson fick totalt 8,91 straffpoäng.

Maria Gretzer, som inledde för svenskarna, trampade i vattengraven och rev på tredje hindret från slutet samt fick dessutom tidsfel på Spender S.

Spender S mattades mot slutet av onsdagens hoppning också, trots uppehållsväder, men banan var ändå tyngd av allt regn som fallit i Aachen.

Maria Gretzer har 16,39 straffpoäng efter två hoppningar och är borta från en bra individuell slutplacering.

Ytterligare två individuella hoppningar återstår vid ryttar-VM i Aachen.

Annika Greder Duncan, Aachen
annika.greder_duncan@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".