Diego Maradona i tröjtrubbel.

Maradona på väg bryta mot svensk lag

Fotbollslegenden Diego Maradona landade på tisdagen för första gången på svensk mark. Han är spikrakt på väg mot att omedelbart bryta mot svensk lag.

 

Diego Maradona ska på onsdagskvällen, i Globen, spela en showmatch där han och hans argentinska lagkamrater på matchdräkten gör reklam för ett utländskt spelbolag. Det är enligt lag förbjudet.

Detta skedde också i Norge, både i fredags i Oslo och på måndagskvällen i Bergen – och där har nu den sydamerikanska turnéarrangören polisanmälts.

Svensk anmälan möjlig
Redo att göra precis samma sak är Sveriges Lotteriinspektion.

– Vi ser allvarligt på att det här främjandet av utländska spelbolag har nått en sådan omfattning som det fått idag, säger Lotteriinspektionens chefsjurist Håkan Hallstedt till Radiosporten.

– Ovetskap om lagreglerna befriar inte från ansvar. Nu när saken kommit till vår kännedom ska vi definitivt bevaka hur det ser ut i morgon, säger Hallstedt.

Maradonas mannar medvetna
Det skandinaviska produktionsbolag som samarbetar tätt med den sydamerikanska turnéarrangören säger till Radiosporten att man meddelat att denna marknadsföring strider mot lagar och regler. Men detta bolag säger sig inte ha utrymme att förändra någonting.

Det innebär att allt tyder på att Diego Maradona, Claudio Caniggia och övriga Argentina-stjärnor kommer att begå lagbrott i Globen på torsdagskvällen.

Sydamerikanerna ställs mot ett svenskt lag med landslagskändisar från framför allt VM 1994. Därefter fortsätter Maradona-turnén till Köpenhamn, där ett lag lett av bröderna Laudrup står för motståndet på fredag.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".