Björkman/Aspelin gav Sverige ledningen

Dubbelparet Jonas Björkman/Simon Aspelin vann den viktiga Davis Cup-dubbeln mot Gustavo Kuerten/Andrea Sa med 6–7, 6–2, 6–3, 7–5. Sverige leder nu med 2–1 i matcher.

Brasilien chansade med nationalidolen Gustavo ”Guga” Kuerten i Davis Cup-dubbeln mot Sverige. Den chansningen höll inte.

Jonas Björkman och Simon Aspelin slog ”Guga” och hans partner Andre Sa med 6-7, 6-3, 6-2 och 7-5. Därmed tog Sverige ledningen med 2-1 inför måndagens avslutande singlar.

Tidigare på söndagen krossade Robin Söderling i raka set Ricardo Mello.

Björkman och Aspelin överraskade motståndarna med ett taktiskt drag.

Bra dubbelmatch
Det rådde rena fotbollsstämningen på läktarna i dubbelmatchens fjärde set.

Andre Sa, hemmasonen från Belo Horizonte, klarade inte trycket utan tappade sin serve. Dessförinnan hade hete Simon Aspelin haft två nätrullare i sista gamet som gav poäng.

Sverige hade marginalerna på sin sida i en bra dubbelmatch. Gustavo Kuerten, som tre gånger vunnit franska öppna i Paris och som i december 2000 nådde positionen som världsetta, är fortfarande mycket stor i Brasilien. Han nämns med samma stjärnstatus som fotbollsguden Pele bland det brasilianska folket.

Men på tennisbanan går det inte att leva på gamla meriter. Här har 30-årige ”Guga” Kuerten dalat och inför Davis Cup-dubbeln hade han inte spelat en tävlingsmatch på sju månader. I första set gick den förre mästaren på inspiration och höjde sitt spel efter publikens hyllningar.

Svenskarna kom inte åt Kuertens serve i ett första set som brassarna vann med 8-6 i tiebreak.

Men tiden kom ikapp den skadeförföljde nationalidolen. Kuerten fick det allt svårare och han tappade sin serve fyra gånger i rad i andra och tredje set. Samtidigt spelade Björkman och Aspelin allt bättre.

Segern var ett trendbrott. Sverige hade före dubbeln i Belo Horizonte bara orkat vinna en av de tio senaste dubbelmatcherna i Davis Cup.

I de avslutande singlarna spelar Flavio Saretta mot Robin Söderling och Ricardo Mello mot Andreas Vinciguerra.

TT