F1: Schumachers seger bäddar för rysare

Michael Schumachers seger i Shanghai innebär att F1-avslutningen blir en rysare. Han är nu lika med Fernando Alonso när bara två race återstår.

Det var blött och besvärligt och en dag då erfarenhet och skicklighet var viktigare än mod och hela foten på gasen. Alltså en dag för en mästare.

Michael Schumacher har vunnit mer än någon behöver, men han vill vinna lite till och mest av allt vill han parkera sin Ferrari för gott och gå ur bilen som världsmästare en sista gång.

Sedan han tog beslutet att det fick vara färdigrattat senare i höst, har tysken kopplat in den autopilot som ledde honom till sju VM-titlar. Han kör lika bara som någonsin tidigare, i Shanghai snudd på bättre.

Ledningen med 15 varv kvar
Från sjätte startledet manövrerade han sig upp genom fältet och tog ledningen med 15 varv kvar. Den ledningen släppte han aldrig.

När den schackrutiga målflaggan frenetiskt viftades körde han in som vinnare, 3,1 sekunder före Fernando Alonso, Renaultstjärnan som plötsligt får finna sig i att vara jägare igen efter månader som jagad.

Det är så hårt det kan bli i kampen om VM-guldet dem emellan. Inför de återstående racen i Japan och Brasilien är det 116-116, men Schumacher är i pole position eftersom han vunnit sju lopp mot Alonsos sex.

Alonso fick däckproblem
Italienaren Giancarlo Fisichella, Renault var trea, före britten Jenson Button, Honda. McLarens Pedro de la Rosa femma och Hondas Rubens Barrichello sexa.

Poäng fick också sjuan Nick Heidfeld, BMW Sauber och åttan Mark Webber, Williams.

Alonso stod först i fältet vid starten, men fick problem med däcken på den våta banan och skulle ha blivit trea om inte stallkompisen Fisichella släppt fram honom.

För Schumacher blev det också en personlig revansch för de två tidigare misslyckandena i Shanghai där han inte ens fick några poäng. Segern var hans 91:a i karriären.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se