Innebandy: Tre favoriter till SM-guldet

Nu drar årets elitserie i innebandy igång. Radiosporten har träffat tränarna för de tre förhandsfavoriterna, AIK, Pixbo och Storvreta.

12 lag ska spela 22 omgångar för att vaska fram åtta lag till slutspelet. Till sist ska två lag göra upp om SM-bucklan i Globen den 21 april nästa år.

Tre lag nämns som förhandsfavoriter, AIK, Pixbo och Storvreta. AIK får i egenskap av regerande mästare finna sig i att vara de jagade.

– Jag tror det var värre förra året när vi var tvugna att vinna ett SM-guld. Då var det mer ett måste. Nu vill vi vinna guld och det är en skönare känsla, säger AIK:s tränare Mikael Karlberg.

Favoriter av tradition
Pixbo, som vann serien men förlorade SM-finalen, har en ny tränare i Anders Jonsson. Han vet vad som förväntas av dem.

– Pixbo är av tradition alltid en av favoriterna och självklart är det en press. Men jag är här för att vinna guld så jag sätter den pressen på mig själv också. Det är bara guld som gäller, säger Anders Jonsson.

Den tredje förhandsfavoriten är publiklaget Storvreta som i fjol åkte ut redan i kvartsfinal. De har också en ny tränare och han är på det klara med vad som talar för dem i år.

– Våran hunger och revanschlusta. Jag har inte behövt jobba någonting med det. Direkt när jag kom till min första träning lös det ur ögonen och folk visade att det inte var kul att åka ur, säger Stefan Forsman.

Förbundskaptenen tror på Pixbo
Innebandylandslagets förbundskaptenen Ulf Hallstensson tycker att elitserien känns vassare i år än tidigare

– Jämfört med fjolårssäsongen känns den ett par snäpp bättre. Det är ett riktigt getingbo.

Hallstensson håller Pixbo som den största favoriten av de tre, och förklarar varför:

– Det finns en genuin vinnarmentalitet i Pixbo. Med tanke på fjolårssäsongen, där man har ett fantastiskt seriespel och gör ett fantastiskt slutspel men ändå inte räcker ända fram så finns en oerhörd revanchlusta, säger han.

Det finns en sak till som han tycker talar för dem.

– Har man tillgång till världens bästa innebandyspelare i Anders Hellgård, är det klart att man blir favoriter, säger Hallstensson som motvilligt tippar finalparet.

– Mycket kan tala för att det blir Pixbo och AIK igen.

Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sr.se