Sveriges EM-kvalgrupp: Nordirland klarade oavgjort mot Danmark

Danmark dominerade men lyckades inte överlista ett defensivt Nordirland på hemmaplan. Lettland slog Island med hela 4-0.

Bara en poäng och 0-0 hemma mot Nordirland var förstås en besvikelse för Danmark, men glädjande för oss svenskar.

Mängder av målchanser
Danmark hade massor av målchanser, till exempel Daniel Aggers kanon i ribban fyra minuter före slutsignalen.

Det var spel mot ett mål och i det stod Maik Taylor och hade tur när Martin Jörgensen drog på för allt han kunde. Men bollen tog på en försvarare och gick utanför.

Taylor hade hjälp också när han inte kunde hålla Thomas Kahlenbergs tunga skott, bollen snurrade mot mållinjen men den rensades undan.

Nordirland spelade mycket defensivt. Tvingades göra det. Bara några gånger var laget i danskarnas försvarszon, kontrade med en eller två spelare, utan att nå ända fram.

Danmark hade första målchansen efter tre minuter men den slarvade Peter Lövenkrands bort genom att nicka förbi lagkamraterna och utanför.

Viktiga kuggar saknades
Lövenkrands hade den svåra uppgiften att ersätta snabbe, tekniske Dennis Rommedahl, ljumskskadad, på mittfältets högerkant. Danskarna fick därmed inte samma drag där och Lövenkrands blev utbytt tidigt i andra halvlek.

Men den som saknades mest var mittfältsmotorn Thomas Gravesen, som inte längre vill spela i landslaget. Daniel Jensen har inte samma pondus och kvalitet i den rollen.

Sverige möter Nordirland, som slog Spanien med 3-2 i Belfast, borta den 28 mars nästa år. Fyra dagar tidigare spelar Danmark borta mot Spanien.

Lettland körde över Island
Sveriges blivande kvalmotståndare Island åkte på en riktig stjärnsmäll, 0-4, borta mot Lettland. Hemmalaget, som i början av september föll mot Sverige med 1-0, tog ledningen efter 14 minuter genom Girts Karlsons.

Bara minuten senare utökade anfallaren Maris Verpakovskis ledningen med en fin nick. Samme Verpakovskis höll sig sedan framme tio minuter senare då han skickade in sitt andra och Lettlands tredje mål i matchen.

3-0 i halvtid och matchen var givetvis avgjord redan då. Aleksejs Visnakovs kom in i den andra halvleken och fastställde slutresultatet till 4-0.

Sverige möter Island i Reykjavik på onsdag och du hör självklart matchen i Sportextra på P4 och på webben.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se