"Pim-Pim" laddar för Stockholm Open

Axelskadan och operationen förra året fick Joachim ”Pim-Pim” Johansson att dala på världsrankingen. Men nu är han tillbaka och laddar för fullt för veckans matcher i Stockholm Open.


I februari i fjol låg ”Pim-Pim” Johansson på 9:e plats på ATP-rankingen. Nu återfinns han på plats 724. En axelskada tvingade 24-åringen till ett långt uppehåll. Men nu är han tillbaka i Stockholm där han som bäst nått kvartsfinal 2003 och 2004.

Turneringen i Stockholm lockar världsstjärnor som Rafael Nadal och James Blake och för de svenska profilerna är det en självklar punkt under hösten. Varför är den så speciell?

– För mig har det alltid betytt mycket. Jag vet att jag har vart här i Kungliga och kollat när jag var liten. Familj och vänner är på plats och det har alltid betytt nåt speciellt för mig, säger ”Pim-Pim” till Radiosporten.

Han kommer till årets Stockholm Open som ett wildcard och formen är helt okej, säger han. Bättre ena dan, sämre den andra. Men axelskadan har han inte känt av alls så den ska i alla fall inte kunna stoppa honom. Någon målsättning vill han dock inte sätta upp.

– För mig känns det som en match i taget och försöka hitta spelet och de saker vi jobbar med på träningen nu.

Vem tippar du som slutsegrare på söndag då?
– Jag hoppas på mig själv men fast på förhand måste ju Nadal eller Blake vara favoriter. Spelar Nadal bra så är det svårt att slå honom här.

Fördel Nadal alltså. Och den spanske världstvåan kan Johansson få som motståndare redan i den andra omgången. Det om han i sin första match vinner mot italienaren David Sanginetti, en lurig spelare och just nu 79:a på rankingen.

Det senaste mötet mellan honom och ”Pim-Pim” var kvartsfinalen i Stockholm Open 2003. Då vann italienaren men nu är det en revanschsugen och oerhört laddad svensk han får möta.

Som Johansson själv säger:

– En match i taget, sen får man se om man står där på söndag.

Lottning för övriga svenskar
Thomas Johansson möter andraseedade amerikanen James Blake, som vann turneringen ifjol.

Jonas Björkman och Andreas Vinciguerra (wildcard) möter kvalspelare i första omgången medan Ervin Eleskovic (wildcard) tar sig an 83-rankade tysken Simon Greul.

Robin Söderling är den ende seedade svensken i årets If Stockholm Open. Han lottades mot Christophe Rochus från Belgien.

Holländaren Raemon Sluiter blir den som i första omgången får möta Rafael Nadal. Sluiter som faktiskt har erfarenhet av att slå ut toppseedade spelare i Kungliga tennishallen. För fyra år sedan besegrade han nämligen dåvarande världsettan Lleyton Hewitt.

Tennislegenden John McEnroe och svenske dubbelstjärnan Jonas Björkman ställs mot svenskparet Joachim och Thomas Johansson i första omgången av dubbelturneringen i Stockholm Open.

Laura Manninen
laura.manninen@sr.se