1 av 5
En bejublad dynamisk duo.
2 av 5
Jonas Björkman.
3 av 5
Dubbel förlust för Vinciguerra.
4 av 5
Uppskattade publiken.
5 av 5
Nöjd med kompisen John.

John McEnroe vann inför rekordpublik

John McEnroe blev en vinnare i sin comeback i Stockholm Open efter 21 år.

 

McEnroe och Jonas Björkman gick vidare i dubbeln inför rekordpubliken 4 863 åskådare – inklusive Björn Borg. Radiosporten träffade alla tre efteråt.

McEnroe och Björkman besegrade Andreas Vinciguerra och Johan Landsberg med 6-3, 6-2. På fredagen väntar nästa match, en tuffare kamp, mot det samspelta paret Simon Aspelin, Sverige och Todd Perry, USA.

– Det var spännande och trevligt, sade McEnroe efteråt. Jag kände mycket energi i arenan, och självklart har jag många minnen från förr.

– Och jag tycker att vi visade att vi kan vinna hela turneringen. Men det är klart att det blir tufft, för alla andra är efter oss och vill slå just oss, sade McEnroe.

Byte av motståndarpar
Det blev ett hastigt byte av motståndare inför den haussade McEnroe-matchen. Det skulle ha blivit match mot Joachim ”Pim-Pim” Johansson och Thomas Johansson.

Men Thomas Johansson ska bli pappa när som helst och var på eftermiddagen tvungen att åka för att göra sin fru sällskap på BB.

I stället blixtinkallades Andreas Vinciguerra och Johan Landsberg som motståndare.

– De vi skulle ha mött blev rädda, skämtade McEnroe på presskonferensen. Vi skrämde dem, och de rusade iväg direkt till sjukhuset...

Tuff kväll för Vinciguerra
Andreas Vinciguerra spelade en jämn singelmatch mot tjecken Tomas Berdych  precis före dubbelmatchen. Den slutade i bitter förlust för svensken med 6-4, 5-7, 5-7.

Detta satte ner både humör och energinivå för ”Vinci”, som i princip blev övertalad av sin tränare Magnus Larsson att ändå komma igen och ställa upp även i dubbel. I det läget var Stockholm Open nära en enorm flopp för publiken, erfar Radiosporten.

– Det är mycket med Stockholm som jag minns, sade John McEnroe uppskattande. Ljudet som blir när publiken stampar i golvet är väldigt speciellt.

– Men jag blev irriterad när alla kastade ut sittdynor på planen efter matchen. Det gillade jag inte, det var märkligt.

McEnroe imponerade på Björn Borg
– Det var jättekul att John spelade så bra som han gjorde, sade Sveriges tennislegendar Björn Borg efteråt till Radiosporten.

Borg var McEnroes ärkerival, i bl a två Wimbledon-finaler, som slutade med Borg-seger 1980 och McEnroe-revansch 1981.

Borg är är numera en mycket god vän, och McEnroe uppskattade mycket att han fanns med bland åskådarna i Kungliga Hallen. Kvällen före matchen var de två ute tillsammans på lyxrestaurang i Stockholm.

– Det är alltid lika roligt att titta på John när han spelar, sade Björn Borg. Det är förmodligen sista gången han kommer hit och spelar tennis. Jag tror alla här i kväll tyckte det var jättekul att se honom.

Björkman trivs med McEnroe
Jonas Björkman var glad över att spelet med McEnroe fungerade så bra - igen. Dessa två vann den första turnering de spelade tillsammans, i San Jose i USA i februari. Men ytterligare någon turnering framöver är inte inplanerad.

– Och det betyder mycket för dubbel som tävlingsform att McEnroe är med. Han drar så mycket folk, så det är väldigt positivt, säger Björkman till Radiosporten.

– Dubbeln har fått en uppsving hela året, med större publik och mer plats på .

Bengt Skött
radiosporten@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".