Historiska ljudklipp

1:08 min

Trafik- och serviceredaktionen vid Sveriges Radio har funnits med många år på olika sätt och kanaler. Så det finns mycket arkivmaterial att lyssna på. Här nedan har vi samlat äldre reportage som rör trafiken, ex högeromläggningen från 1967, hur trafikinformationen kom till i Dalarna 1977 och om jultrafiken 1937. Du kan också lyssna till äldre trafikrapporter och små ”informationsblad” från 60-talet om hur man agerar och uppför sig i trafiken. Trevlig lyssning.


Kraftig varning till alla vägfarare

 Sven Sjöberg berättar om Väg och Vattenbyggnadsstyrelsen nya trick för för att hålla viltdjur borta från vägen. Även på den tiden var det halt ute på vägarna.


Sven-Roland var legendaren i Stockholm

Rapporter om trafiksituationen har länge varit ett självklart inslag i P4 Radio Stockholms sändningar. med sig tekniker Kjell Nicklasson på telefonen som rapporterar från sin bil om det hala väglaget. Detta var långt innan mobiltelefonerna blev var mans egendom. Men herr tekniker hade minsann utrustat sin bil med en så kallad MTD-telefon.

Rapport från ovan 

Året är 1978. Det är vinter i Stockholm och Vaxholmsbåtarna har svårt att ta sig fram bland de stora isflaken. Rolf Fredriksson som befann sig i en polishelikopter ovanför Bogesundslandet.

 


Lars-Åke har varit med i 25 år

Med van och säker röst lotsar trafikreportern Lars-Åke Gustafsson bilisterna genom trafiken i Stockholm. om sina 25 år som trafikreporter.
- Det är mycket mer intensivt nu. För trettio år sedan kunde det vara ett par trafiksändningar per dag, utan signatur, inbakade i de lokala sändningarna. I allra första början var det nyhetsreportern som läste upp de få trafikmeddelandena. Det var sannerligen primitivt i början, långt före internet och innan mobiltelefoner blev vanligt så var möjligheten att kommunicera mycket begränsad, säger Lars-Åke.


”Lokalradion nonchalerar bilisterna”

i Sverige menade år 1977 att trafikinformationen måste bli bättre i lokalradion. Motormännens riksförbund beslutade att satsa en kvarts miljon i ett samarbete med lokalradio i Dalarna, nuvarande P4 Dalarna. Intervjuer med trafikforskare Kåre Rumar och kommunikationsminister Bo Turesson. Reporter Carl-Ingemar Perstad.


Håll dig till höger!

Prick kl fem på morgonen skedde det. Nu skulle alla hålla sig till höger på vägbanan. Chefen för Högertrafikkommissionen - Lars Skiöld intervjuas. Reporter: Håkan Nilsson

Information för alla tågresande inför julen 1937. Överinspektör på centralen i Stockholm Grönqvist berättar om förköpsbiljetter, tågtider och förhållningsregler.


Så uppför man sig i trafiken...

Trailers inspelade mellan 1966 och 1968 som informerade bilförare, fotgängare och andra trafikanter om hur man agerar och uppför sig i trafiken.