Lars-Åke Gustafsson, trafikreporter i P4 Stockholm. Foto: Joakim Jax/Sveriges Radio

Lars-Åke - den lugna trafikrösten i P4 Stockholm

20 min

Med van och säker röst lotsar trafikreportern Lars-Åke Gustafsson bilisterna genom trafiken i Stockholm. Lars-Åke berättar här om sina 25 år som trafikreporter och om vad han helst ägnar sig åt på fritiden.

Varför blev det just trafikredaktionen?

Jag började jobba som ljudtekniker på Radio Stockholm hösten 1977. I början på åttitalet år började jag som vikarie på trafikredaktionen, efter det att initiativtagaren till Trafikredaktionen Sven-Roland Engström behövt extrapersonal. Så jag varvade jobbet som ljudtekniker med inhopp som trafikreporter. Anledningen till att jag började jobba heltid med trafik är det tragiska faktum att Sven-Roland avled på jobbet hösten 1993, mellan två trafikrapporter. Det blev ett stort hål att fylla på redaktionen.

Vilka är det största skillnaderna i trafikrapporteringen i början på åttiotalet jämfört  med nu?

Det är mycket mer intensivt nu. För trettio år sedan kunde det vara ett par trafiksändningar per dag, utan signatur, inbakade i de lokala sändningarna. I allra första början var det nyhetsreportern som läste upp de få trafikmeddelandena. Det var sannerligen primitivt i början, långt före internet och innan mobiltelefoner blev vanligt så var möjligheten att kommunicera mycket begränsad.

Komradioapparater experimenterades det med i början av vissa rapportörer för att få in information om trafikhinder.

De verkliga revolutionerade händelserna för trafikredaktionen var dels att mobiltelefonerna gjorde sin entre på allvar i början av nittiotalet i kombination med att Sveriges Radio köpte in 020-tipsnumret. Lyssnare kunde då kostnadsfritt ringa från sina bilar och lämna tips.

Hur trivs du med ditt jobb?

Ja, det måsta jag säga annars hade jag inte stått ut under så många år. En hel del nya frågor i form av bl. a hur fordonen och de elektroniska systemen i vägarna utvecklas gör att ämnet känns intressant. Dessutom är jag väldigt intresserad av svenska språket. Tycker det är roligt att formulera mej på ett sådant sätt att det blir intressant, så folk orkar lyssna på allt det elände vi ibland måste rapportera om. Det viktigaste med jobbet är känslan av att vi på redaktionen bidrar till samhällsnytta. En oerhörd viktig funktion.

Vad gillar du att göra på din fritid?

– Gillar teknik och musik har en gång i tiden varit ordförande för svenska Wagnersällskapet. Gillar både populärmusik och klassisk musik.

Ett hus i Roslagen med en del tillhörande djur i form av en koloni med katter, hundar, Islandshäst och en bikupa upptar en hel del av min tid. Har man hus är man ju aldrig helt sysslolös. Det var tjugo ett år sedan vi flyttade till huset, ett av våra bästa beslut!

Som kontrast till de ibland stressiga jobbet.

 

 

Joakim Jax

Joakim Jax, trafikreporter och sändningsledare. Foto: Sveriges Radio

Trafikredaktionen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista