1 av 5
Foto: Marie Oliv/Sveriges Radio.
2 av 5
Susanne Nilsson och hästen Alley. Foto: Marie Oliv/Sveriges Radio.
3 av 5
-Var försiktiga när ni rider över järnvägen, säger Susanne. Foto: Marie Oliv/Sveriges Radio.
4 av 5
Foto: Marie Oliv/Sveriges Radio.
5 av 5
Det är här hovar kan fastna. Foto: Marie Oliv/Sveriges Radio.

Hästen Alley fastnade på tågspåret

– Jag tittade upp längs spåret, bort mot krönet, och jag tänkte: Det här går aldrig, säger Susanne Nilsson. Hennes häst hade fastnat med hoven i ett järnvägsspår. Sedan kom tåget rusande!

Susanne Nilsson och hennes dotter Angelica rider ut på en kvällsritt i de småländska skogarna. De passerar den lilla sjön i Månsarp utanför Jönköping, galopperar uppför en sandbacke och ska ta sig över järnvägen för att rida vidare. Då händer det som inte får hända: Susannes häst Alley fastnar med ena bakhoven mellan järnvägsspåret och träövergången.

– Jag förstod först inte, berättar Susanne. Alley knäade och sjönk ihop över spåret, jag gled av och sedan låg vi där båda två.

Susanne drog och slet i hästen, som sparkade och kravlade, och försökte med handkraft bända upp hoven som satt fast som i ett skruvstäd. De båda hästarna skrek och Susanne försökte resa Alley som nu blivit liggande på sidan över spåret med bakbenet i en konstig vinkel. Han lade huvudet mot marken, tystnade och verkade ge upp.

– Han får inte dö, skrek Angelica som satt på den andra skärrade hästen.

Plötslig var det som om Alley fick kraft och med ett våldsamt ryck lyckades han slita sig loss och kom lös i skogen. I samma sekund hör de tåget tuta på avstånd.

– Jag tror att han kände vibrationerna från spåret och blev rädd, säger Susanne.

Hon lyckades få tag i Alley som nu inte stödde på bakbenet. Blod droppade från skrubbsår och brännmärken över hela hans kropp. Bara någon minut senare passerade tåget.

Alley klarade sig och efter en veckas boxvila är han ute i hagen igen. Veterinären säger att bakbenet läker som det ska och att han troligtvis inte har fått några ryggskador. Enligt hovslagaren var det tur att Alley var oskodd, annars hade det kunnat gå mycket värre. Susanne själv har sina hemska minnen, ett blått finger och skrubbsår på knäna. Hon har även varit tvungen att röntga ryggen efter de smärtor hon fick när hon försökte få loss sin häst.

– Vi gjorde felet att rida på övergången, jag vet att man egentligen ska rida vid sidan av, säger Susanne.

Ola Nilsson, informatör på Banverket, säger att man enligt järnvägslagen inte får gå eller rida över en järnväg annat än på särskilt angiven plats, det vill säga övergångar. I annat fall kan man dömas till böter på för närvarande 1000 kronor.

På frågan om det i så fall är straffbart att rida vid sidan av övergången svarar han att han aldrig tidigare ställts inför frågan. Senare återkommer han med svaret att en meter från övergången räknas som angiven plats. Han ser allvarligt på det som inträffade i Månsarp och inser vikten av att informera ryttare om problemet.

Den aktuella järnvägsövergången i Månsarp saknade bommar men vid de övergångar där det finns bommar ska man passera igenom dem och sedan vika av till höger om övergången och rida över rälsen för att undvika att hästen ska fastna med hovarna.

– Allt gick så fort. Jag är glad att det gick som det gick, avslutar Susanne och stryker Alley över ett av hans många sår. Var försiktiga, uppmanar hon. Lyssna noga efter tåget och hoppa gärna av och led hästen över rälsen.

Enligt lagen

Enligt järnvägslagen får man inte gå eller rida över en järnväg annat än på särskilt angiven plats, det vill säga övergångar. I annat fall kan man dömas till böter på för närvarande 1000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".