1 av 2
Elenor Persson, enhetschef Trafikverket Foto:Fredrik Ralstrand/Sveriges Radio.
2 av 2
Nya E16 mellan Olso och Gävle. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

Så får vägarna namn

"Ibland är det skönt att ta en avstickare"
5:44 min

E16, riksväg 66, länsväg 288. Vet du vad vägen du kör varje dag har för vägnummer? Och varför har den det nummer den har? Och kan en väg heta vad som helst? Just nu pågår omskyltning av gamla riksväg 80 genom Gävleborg och Dalarnas län till E16. Det är ett beslut taget av FN berättar Elenor Persson på Trafikverkets trafikmiljöenhet.  

– Namnbytet av vägen mellan Gävle och Oslo byter inte bara namn, den ändrar klass också, säger Elenor Persson. Nu kommer vägen att ingå i det europeiska vägnätet. Det är vår regering och den norska regeringen som har ansökt om det.

Kommer den att bli bredare och rakare då?

– Nej, den kommer inte att bli motorväg för det men den uppfyller ändå vissa krav som ställs. Det finns också fastställda investeringsplaner för vägen, säger Elenor Persson.

Varför heter riksvägar som de gör då?

– Vi har vägmärkesförordningen som styr vilka nummerserier som ska användas. När det gäller namn på vägar så är det något helt annat. Det är vanligare i norra delen av Sverige, såsom Blå vägen. Det kan handla om att marknadsföra något, säger hon.

Mer om E16

Eftersom E16 numera finns kan det inte längre finnas en riksväg med samma nummer. Riksväg 16 mellan Dalby och Lund döps om till länsväg 102. Länsväg 102 gick tidigare mellan Skurup och Veberöd men förlängs nu ända till Lund.

Vägen mellan E6 trafikplats Flädie och E22 trafikplats Gastelyckan byter namn till E6.02 men det skyltas inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".