1 av 2
Anita Björk, Gröna Adelsö vill locka invånarna att samåka. Foto:Staffan Eriksson.
2 av 2
Många åker samtidigt till och från Adelsö. Med samåkning sparas både pengar och miljö. Foto:Maja Suslin/Scanpix.

Mobilsamåkning på Adelsö

Föreningen Gröna Ön Adelsö har sökt och nu fått pengar från Ekerö kommun, Landstinget och Länsstyrelsen för att kunna driva "mobilsamåkning" som pilotprojekt under ett år.

– Vårt mål är att öka gemenskapen på ön samtidigt som vi minskar vår klimatpåverkan, säger Anita Björk från föreningen Gröna ön Adelsö, som är drivkraften bakom satsningen.

Det går till så att man registrerar sig till en webbsida, antingen att man har en bil och vill ta med passagerare eller om man vill åka med. Föraren får ett sms i mobilen och svarar den som vill åka med. Det finns inget tvång att åka varje dag vid samma tid utan resorna görs upp eftersom de inträffar. Via sms anmäler man också förseningar och får påminnelser. Inga pengar byter ägare i bilen. Istället får användarna en faktura eller utbetalning varje kvartal.

– Man kan också tänka sig att använda tjänsten om man missat bussen hem. Då kan man kontrollera om det är någon bil som är på väg hem till Adelsö och åka med, säger Anita Björk.

Idén till mobilsamåkningen uppstod i småländska Tolg där det är dåligt med bussförbindelser men många som kör bil samma sträckor vid ungefär samma tider. Trots det var det krångligt att få till samåkning till dess att man införde ett lättanvänt samåkningssystem. Det är det systemet som Adelsöborna nu planerar att använda.

Landstinget, Länsstyrelsen och Ekerö kommun har gemensamt satsat drygt 160 000 kronor för att Adelsö ska komma igång med pilotprojektet. Förhoppningen är att de flesta av Adelsös 790 invånare ska anmäla sig men det finns också människor efter vägen in till Stockholm som kan haka på i mobilsamåkningen.

– Vi tror vi att mobilsamåkningen kan minska bilköerna, både till färjan och in mot Stockholm, säger Anita Björk.

När det gäller säkerhet för passagerarna så måste målsman skriva under om deras barn får åka med och passagerarna får noggranna instruktioner med vilken bil det är som kommer att dyka upp, både med modell, färg och registreringsnummer. Om någon förare missköter sig har man möjlighet att anmäla det så att föraren spärras från systemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".