Trafikolycka i halkan. Arkivfoto: Johan Nilsson/Scanpix

Beslut i EU: Alla nya bilar ska kunna larma automatiskt

Bilar som själva ringer larmnumret 112 vid en olycka? Det kommer bli verklighet i alla nya bilar och skåpbilar som tillverkas från och med oktober 2015. Det har EU-parlamentet beslutat.

Systemet kallas E-call och finns redan i vissa bilmodeller, när en trafikolycka inträffar ringer bilen automatiskt upp en larmcentral och talar om att det har hänt en olycka, var den har hänt, fordonsmodell, färdriktning, tidpunkten för olyckan och hur många i bilen som har säkerhetsbälte på sig.

Man räknar med att tiden det tar för räddningsstyrkor att komma fram till olycksplatsen kommer att halveras med systemet.

Systemet ska vara gratis att använda och ska införas i alla nytillverkade bilar och skåpbilar från och med oktober 2015, men parlamentet säger i ett pressmeddelande att man kan tänka sig att skjuta på det datumet om branschen skulle behöva mer tid att införa systemet.

– Införandet av systemet är en viktig insats för säkerheten för de europeiska bilisterna. Vi skulle kunna rädda 2500 liv varje år och minska allvarliga skador, säger Olga Sehnalova i Europaparlamentet som leder arbetet med lagen.

Redan år 2011 var frågan uppe på EU-kommissionens bord som kom med förslaget. Nu har EU-parlamentet beslutat att stödja förslaget men det är slutligen ministerrådet som beslutar om lagen.

Enligt EU är 0,7 procent av alla passagerarfordon i EU utrustade med e-callsystem i dagsläget. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista