Betalstation för trängselskatt Göteborg. Foto: Transportstyrelsen
Betalstation för trängselskatt i Göteborg: Foto: Transportstyrelsen

Trängselskatt även för utländska fordon

Transportstyrelsen: "Risken finns att det kommer kosta ganska mycket mer"
3:03 min

Vid årsskiftet träder en ny lag i kraft som gör att även utländska fordon får betala trängselskatt när de passerar en betalstation i Göteborg eller Stockholm.  Men det finns en risk att den eventuella vinsten uteblir. Administrationen kommer kosta mer än om det hade handlat om ett svenskt fordon.

-Såklart ligger det kostnader för detta, men vi hoppas att det här är ytterligare ett sätt att svara på den debatt som har funnits utifrån lika-perspektivet, säger Jonas Maran som är verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen.

Men kan det här kosta mer än det smakar?
-Det finns ju möjlighet att det blir oerhört svårt, det handlar om små summor och stora volymer, vi vill göra detta så kostnadseffektivt som möjligt men risken finns att det kommer kosta ganska mycket mer.

Lönar det här sig verkligen?
-De utländska fordonen kommer bära sig själv kostnadsmässigt men det kommer inte ligga några jättestora vinster med den nuvarande lösningen, så risken blir mindre vinster.

Att utländska fordon tidigare har varit undantagna från trängselskatt har setts som en extra belastning för svenska åkerier. Nu upphör detta från årsskiftet. Alla fordon som passerar en betalstation måste betala trängselskatt oavsett nationalitet.

Nytt från årsskiftet är också att du inte får använda ett fordon om den har en total skuld på trängselskatt som är mer än 5 000 kronor och har förfallit för mer än sex månader sen. Om fordonet används trots att ägaren meddelats om användningsförbudet kan polisen eller en bilinspektör ta hand om  registreringsskyltarna.

Research: Carin Berggren
Reporter: Fredrik Ralstrand

Trängselskatt utländska fordon

Den utländska registreringsskylten fotograferas och identifieras på samma sätt som den svenska.

Skillnaden är att Transportstyrelsen kommer ta hjälp av en aviseringspartner som tar fram adressuppgifter till de utländska fordonsägarna eftersom Transportstyrelsen inte har tillgång till andra länders fordonsregister. Aviseringspartnern kommer därefter hjälpa till att distribuera inbetalningsavierna till rätt mottagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".