Högertrafik
1 av 3
Bilden är tagen i Stockholm i det ögonblick som trafikanterna försiktigt fick byta sida, klockan fem på morgonen, den 3 september 1967. Ommålningen av gatumarkeringar fick ibland göras i efterhand; därför verkar bilarna köra mot enkelriktat. Foto: TT
kaos på Kungsgatan med bilar huller om buller
2 av 3
Klassisk bild från Kungsgatan i Stockholm. Här var det inte helt lätt när trafikanterna skulle byta körfält samtidigt. Foto: SvP/TT
Bild tagen genom bilens vindruta. Polisen står framför,
3 av 3
Polis vinkar en bil till höger sida. Året är 1967. Foto: Malin Lundberg/TT
Högertrafikomläggningen 50 år

Rock-Boris lärde Svensson att hålla till höger

5:22 min

För 50 år sedan fick Svenssons lära sig att köra till höger. Låten "Håll dej till höger, Svensson" var på allas läppar, men låten handlade egentligen om något helt annat.

Det har kallats dåtidens största PR-kampanj. Alla skulle veta hur de skulle bete sig i trafiken vid högertrafiksomläggningen som skedde 3 sept 1967.

Kampanjen kröntes med låten "Håll dej till höger, Svensson", som Boris "Rock-Boris" Lindqvist och Telstars framförde i en musiktävling där den bästa högertrafiklåten skulle koras.

- Det roliga var ju att låten inte handlade om högertrafik, det handlade om något helt annat, säger Boris, som idag är en glad pensionär boende på Cypern. 

"En amatör-Don Juan tar en chans att gå på vift
Han fixar och trixar, glömmer bort att han är gift
Sen står han där med vänster-prassel, byxis för allt båg och trassel
Ljuger för dom båda två i skift"

- Första versen handlade om att man inte skulle vara otrogen och vara ute och vänstra, säger "Rock-Boris". Låten är skriven av Peter Himmelstrand som också låg bakom låtar som "En man i byrån" och "Gå och göm dig Åke Tråk".

-Texten var ganska typisk Himmelstrand, lite underfundig. 

Andra och tredje versen handlade inte heller om högertrafik, utan om svartjobb och uttråkade medborgare. Vissa vill mena att låten var smyghöger, mitt i den socialdemokratiska dominansen. 

Låten blev ett uppsving för "Rock-Boris" och Telstars. Bland annat fick de komma över till England och spela, men högertrafiklåten bet inte på britterna, som fortfarande kör på vänster sida. 

- Haha, de är nog för konservativa för det skulle jag tro, säger Boris Lindqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista