Lyssnare berättar om högertrafikomläggningen
Lyssnare berättar om högertrafikomläggningen

Lyssnare berättar om högertrafikomläggningen

Lyssnare Mats Sjökvist Högertrafik 50 år
2:50 min

I september för 50 år sedan var hela Sverige på spänn. Skulle det verkligen fungera att gå över till högertrafik?

Många minns den 3 september 1967 då Sverige gick över till högertrafik. Kanske var man vuxen och involverad i att hjälpa till vid själva trafikomläggningen, eller så var man ett skolbarn som Mats Sjökvist i Valla utanför Katrineholm, som fick träna på att gå på rätt sida av vägen till skolan.Fler lyssnarberättelser från sociala medier:

"Av nån anledning förknippar jag detta med Hylands hörna. Förmodligen pratade man så allvarligt om högertrafik så jag var rejält uppskrämd när vi skulle ut och testa. Jag var fem år och skulle få en lillebror i slutet av september."
// Anna-Lena


"Jag var sju år, farsan var ordförande i en motorklubb och fick vara med och sätta upp H-skyltar!"
// Bengt-Göran


"Jag var 9 år och fick den dagen åka premiärturen på höger sida med min farbror. Tur och retur genom byn i hans Amazon 66:a. Tror inte vi mötte någon annan bil."
// Per-Arne


"Jag jobbade den dan och körde ut mat till butiker i AB län. Riktigt rolig dag för oss som fick köra i innerstaden.
Polisen stod och stoppade all trafik utom nyttofordonen, så inga köer någonstans.
En skum grej många gjorde efter det blev högertrafik var att när man skulle göra en U-sväng blev det att man höll till vänster och svängde i högvarv. Antar att beteendet satt i ryggraden."
// Anders


"Jag var 8 år och jag minns att pappa och jag var ute och tog bort en lapp på bilens strålkastare. De var redan omställda för högertrafik men det hade blockerats med en klisterlapp så länge vi körde till vänster. Minns också låten dom vevade på radion "Håll dej till höger Svensson."
// KatarinaElisabeth Edberg, trafikreporter
trafiken@sverigesradio.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".