Vägen som arbetsplats

Befälhavaren på Gotlandsfärjan: "Bilisterna svänger över bakom ryggen"

5:32 min

Hästar som sparkat sig ur sina transporter i samband med tjutande billarm och bilister som inte följer anvisningar i förhoppningen att snabbare komma av färjan. Befälhavare Mats Thor har mer att göra än att övervaka resan från bryggan.

Mats Thor arbetar som befälhavare på Destination Gotlands färjor som går mellan hamnarna i Visby, Oskarshamn, Nynäshamn men även med en del turer till Västervik under sommarmånaderna. Mycket turister blir det naturligtvis men också mycket pendlare. Ett annat vanligt inslag på Gotlandsfärjorna är hästtransporter, vilket innebär ytterligare en utmaning.

– När vi haft hästtransporter med oss med hästar som inte är så vana kan det bli problem när bilarnas larm går igång. För hur lite det än rör sig på färjan så går nästan alla billarm igång under resan. Vi har information på våra skyltar och även när man bokar resan att man ska stänga av sitt billarm under resan, bland annat för att om det står en häst intill så kan de bli rätt uppspelta. Det har hänt att vi haft hästar som sparkat sig ur sina transporter.

En utmaning för Mats och de övriga som arbetar på färjorna är att det är mycket indelning av lasten idag. Flera olika typer av varor och fordon ska placerat speciellt av olika skäl. Till exempel kan det handla om fordon med gasol, exempelvis husbilar, det handlar om vissa typer av gods eller hästtransporter. De ska alla stå på särskilda ställen på färjan. Då blir det problem när flera bilister inte följer anvisningarna från den personal som arbetar på bildäck.

– Många har så bråttom. När våra killar står nere på bildäck och placerar dem i olika filer så svänger de över bakom ryggen för att de vet att en fil går snabbare. Det är ett jätteproblem.

Att hetsen och stressen i trafiken har ökat märker också Mats och hans kollegor av i färjetrafiken.

– Vi märker av mycket, att det är mer fult och mycket peka finger och folk som kastar ord över axeln, när de kliver ur bilen så säger de några dumheter. Så ja, vi märker av det mycket.


Torbjörn Nilsson, Tova Juhlin
Trafikredaktionen


Denna artikel är en del i serien Vägen som arbetsplats, om människor med yrken som på olika sätt har vägarna som sin arbetsmiljö.