Sisu-nyheter på svenska vecka 43: Kulturministern vill möta minoriteterna

Ämnen den här veckan:
Kulturministern vill möta minoriteterna. Finsk v-verksamhet kan bantas efter valförlust. Kyrkans finska verksamhet får större anslag. Rektor efterlyser statsstöd för FinSKC. Bilateral forskning för gemene man. Finland minskar bidragen till utlandet. Susanna Alakoski nominerad till August-pris. Sveriges radio öppnar arkivet.

Kulturministern vill möta minoriteterna

Till ny kulturminister utnämndes i veckan moderaten Lena Adelsohn Liljeroth. Hon har ännu inte i veckan hunnit sätta sig in i alla sina frågor gällande till exempel de nationella minoriteternaa kultur, men säger att hon gärna tar en diskussion med minoriteterna i frågan. Lena Adelsohn Liljeroth satt under föregående mandatperiod i kulturutskottet och säger att minoritetskulturfrågorna inte var föremål för någon konflikt i utskottet. Lena Adelsohn Liljeroth efterträder moderaten Cecilia Stegö Chilò som lämnade sitt uppdrag den 16 oktober.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

Finsk verksamhet kan bantas efter valförlust

Folkpartiet och vänsterpartiet förlorar flera miljoner kronor i partistöd efter sina dåliga valresultat. För vänsterpartiets del kan dethär innebära besparingar i partiets finskspråkiga verksamhet och information. Vänsterpartiet har, jämfört med de andra partierna, haft en aktiv finskspråkig verksamhet med hemsida på finska, finskspråkiga informationsblad och synlig medverkan av finskspråkiga partiaktiva. Nu förlorar partiet 2,5 miljoner i stöd årligen. Andre partisekreteraren Bertil Bartholdsson säger till SR Sisuradio att den finska verksamheten förhoppningsvis kan vara oförändrad till nästa val.
(SR Sisuradio/Erik Regnström)

--

Kyrkans finska verksamhet får större anslag

Den finska informationsverksamheten inom Svenska kyrkan ska få utökade anslag för nästa år. Tidningen Ankkuri lades nyligen ner efter drygt 30 år. Dess sista nummer utkom i oktober, men istället har en artikeltjänst på internet lanserats. Kyrkan vill dock satsa på den finska verksamheten och ger bland annat till jul ut en jultidning med de mest populära finska julsångerna.
(SR Sisuradio/Maynie Rantala)

--

Rektor efterlyser statsstöd för FinSKC

Rektorn för Mälardalens högskola Ingegerd Palmér tänker även i fortsättningen efterlysa statsstöd till Finskt språk- och kulturcentrum (FinSKC), trots att regeringen inte öronmärkte pengar för detta i sin budget. Palmér anser att centret genom sin utåtriktade verksamhet har förtjänat fortsättning för sin verksamhet. Centrets finansiering är klar för nästa år, men efter det är den ekonomiska ramen öppen. Rektorn hoppas också på stöd från Västmanlands och Sörmlands lokala myndigheter. De tre första årens finansiering har skötts gemensamt av Eskilstuna kommun och Västerås stad, landstingen och länsstyrelserna i Västmanland och Sörmland samt staten.
(SR Sisuradio/Merja Laitinen)

--

Bilateral forskning för gemene man

Den första populärvetenskapliga boken om forskningsprojektet Svenskt i Finland - finskt i Sverige har utkommit på finska. De två första finns redan på svenska och även den andra boken på finska ska utkomma till jul, tror redaktören Christer Kuvaja. Sammanlagt delas materialet från forskningsprojektet i fyra delar, som handlar om Sveriges och Finlands gemensamma historia, den nya flyttvågen och identitet, ländernas ekonomiska och politiska samarbete och slutligen språk.
(SR Sisuradio/Juhamatti Pelkonen)

--

Finland minskar bidragen till utlandet

De sverigefinska organisationernas och tidningarnas stöd från Finland ligger i vågskålen. Anslagen till internationell kulturverksamhet har skurits ner kraftigt i den finska regeringens budget. På Finland-Samfundet som förmedlat anslagen är man nu rädd att många organisationer får nöja sig med korvören. Både Sveerigefinska riksförbundet SFRF och Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige FRIS har fått anslag ur den budgetposten. Trots att anslagen för de enskilda organisationerna är små, är de ofta väsentliga för organisationen, säger Paula Selenius, verksamhetsledare på Finland-Samfundet till SR Sisuradio.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsingfors)

--

Susanna Alakoski nominerad till August-pris

Sverigefinska författaren Susanna Alakoskis roman Svinalängorna har nominerats till årets August-pris i den skonlitterära klassen. Pristagaren utnämns den fjärde december i Stockholm. Förra året gick August-priset till finlandssvenska Monika Fagerholm.
(SR Sisuradio/Maynie Rantala)

--

Sveriges radio öppnar arkivet

Sveriges radio öppnar nu för efterlyssning av alla program via webben. 30 dagar bakåt i tiden ska alla program finnas tillgängliga via kanalernas hemsidor. Samtidigt har man höjt kvaliteten på efterlyssningen så att den motsvarar direktlyssningen via nätet. Tjänsten öppnar för allmänheten den första november.
(SR Sisuradio)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".