Sisu-nyheter på svenska vecka 45: Också samer är osynliga i skolböcker

Ämnen den här veckan:
Skolverkets Thullberg tar tillbaka löfte om sverigefinsk referensgrupp. Även samer osynliga i skolböckerna. EU stryper stödet till EBLUL. Julresorna till Finland säljs ut. Finlandsinstitutets poesiaftnar superpopulära. Berndt Arell tar över Kiasma.

Thullberg tar tillbaka löfte om referensgrupp

Skolverkets generaldirektör Per Thullberg tar nu tillbaka sitt löfte om en sverigefinsk referensgrupp. Thullberg lovade i en intervju för SR Sisuradio för ett och ett halvt år sedan grunda en referensgrupp som skulle ha som uppgift att övervaka sverigefinska skolfrågor för Skolverket. Då ansåg han att gruppen kunde grundas omedelbart. Nu säger Thullberg att gruppen inte behövs eftersom den finska modersmålsundervisningen fungerar.

Ordföranden för sverigefinländarnas delegation, Markku Peura, är förbluffad över Thullbergs uttalanden. Han säger att han personligen känner till flera fall där elever klagat till skolverket för utebliven modersmålsundersvisning på finska. Sverigefinländarnas delegation ska nu vända sig till skolministern i frågan.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Även samer osynliga i skolböckerna

De svenska skolböckerna berättar lika lite om samerna som om sverigefinnarna. Det konstaterar Antti Ylikiiskilä, lektor vid högskolan i Dalarna, som har utvidgat sin undersökning av svenska skolböcker till att omfatta också samerna. Samerna kommer illa till sin rätt i de undersökta 30 böckerna i svenska och historia, säger han. I bara en av böckerna gavs en mångsidig bild av samerna, vilket Ylikiiskilä tror beror på att en av författarna till boken har samisk bakgrund.
(SR Sisuradio/Merja Laitinen)

--

EU stryper stödet till EBLUL

EU-kommissionen har beslutat att dra in stödet till EBLUL, den europeiska byrån för mindre använda språk. Den svenska nationella organisationen SWEBLUL fortsätter sin verksamhet som tidigare i föreningsform. EBLUL har tidigare fått 80 procent av sin finansiering från EU-kommissionen. Nu ser organisationens framtid mörk ut. EBLUL kan komma att ersättas av ett nytt nätverk som skissats fram av den walesiska språknämnden. För grundandet av det nya nätverket krävs att tio länder går in med drygt 270 000 kronor om året var. Bland dem som uttryckt intresse för att grunda nätverket finns Spanien, Storbritannien, Holland och Finland. Sverige kommer inte att vara en av grundarländerna, men går säkert med som stödmedlem, säger Birger Winsa, vice ordförande för SWEBLUL till SR Sisuradio.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Julresorna till Finland säljs ut

Med sex veckor kvar till julen börjar flera av resorna till Finland över julhelgerna vara slutsålda. Även resorna inom Finland är i många fall slutsålda. Resebolagen säger att julruschen i år börjat tidigare är andra år, vilket förklaras med att julafton i år är på söndagen. Några av julerbjudandena börjar dock först i veckan. Generellt sett är flygpriserna högre i år eftersom konkurrensen minskat jämfört med tidigare är. Billigflyget Flyme lade ner rutten mellan Stockholm och Helsingfors tidigare i år.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

Institutets poesiaftnar superpopulära

Finlandsinstitutets poesiaftnar under hösten har visat sig vara oförutsett populära. Alla biljetter till mötet mellan poeterna Claes Andersson och Kristina Lugn bokades redan långt i förväg, trots att den lilla gallerisalen byttes mot den stora salen som drar drygt 200 personer. Finlandsinstitutet planerar att fortsätta poesiaftnarna, där finlandssvenska poeter diskuterar med rikssvenska poeter, även nästa år.
(SR Sisuradio)

--

Berndt Arell tar över Kiasma

Nordiska akvarellmuséets tidigare chef, finlandssvenske Berndt Arell, tar över som chef på Finlands museum för nutidskonst, Kiasma. Hans tillförordnande börjar i januari och sträcker sig till slutet på 2011. Arell fungerade som konstnärlig ledare för Nordiska akvarellmuséet som ligger på ön Tjörn sju mil norr om Göteborg åren 1999-2001.
(SR Sisuradio)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".