Sisu-nyheter på svenska vecka 46: Finlandia-priset kan gå till Sverige

Ämnen den här veckan:
Tvåspråkig journalistutbildning läggs på is. Få sökande till FinSKC-kurser. Nytt sverigefinskt forskningsprojekt får anslag. TV-utbytet ska fortsätta. Åbo julfred på nätet. Två sverigefinländare och två finlandssvenskar nominerade till Finlandia-pris. Forskare bryter myt om finskan. Mattila klar Musalista-vinnare.

Tvåspråkig journalistutbildning läggs på is

Det är nu oklart vad som händer med den tvåspråkiga journalistutbildningen som planerats vid Stockholms universitet. Trots förlängd ansökningstid två gånger har inte tillräckligt många kvalificerade sökt till utbildningen. Utbildningen skulle ha krävt fyra eller fem studerande för att starta. På Stockholms universitets institution för journalistik, medier och kommunikation JMK medger man att informationen om utbildningen kanske inte nått ut i målgruppen. De två kvalificerade sökande som vaskades fram redan i våras får nu plats på den svenskspråkiga kursen. Vad som händer med de anslag som beviljats för utbildningen är ännu oklart.

Den finsk- och svenskspråkiga journalistutbildningen var tänkt att omfatta ett och ett halvt års studier, 60 poäng, och vara till för tvåspråkiga studenter med en grundexamen i något annat ämne. Utbildningen har projekterats i samarbete mellan JMK, Stockholms universitets finska institution och Finskt språk- och kulturcentrum i Eskilstuna och tänkt att genomföras i samarbete med Sveriges televisions finska redaktion och SR Sisuradio.
(SR Sisuradio/Jorma Ikäheimo)

--

Få sökande till FinSKC-kurser

Färre studerande än tidigare har inför vårterminen sökt till Finskt språk- och kulturcentrums (FinSKC) kurser vid Mälardalens högskola. När ansökningstiden gick ut hade endast ett tiotal ansökningar inkommit till alla centrets utbildningar tillsammans. Oroväckande, tycker centrets sekreterare Tarja Soutolahti på Mälardalens högskola. De nya kurserna om finska deckare och datorfinska på FinSKC har varit populära, kanske delvis för att till exempel deckarfinska går att läsa var man än bor. Ofta inkommer dock ansökningar till kurserna också efter ansökningstidens slut, säger Tarja Soutolahti till SR Sisuradio.
(SR Sisuradio/Merja Laitinen)

--

Nytt sverigefinskt forskningsprojekt får anslag

Statens vetenskapsråd har beviljat anslag för att förbereda ett nytt sverigefinskt forskningsprojekt. Målet är att kartlägga de språkliga färdigheterna, identiteten, utbildningvalen och den sociala placeringen hos personer med finländsk bakgrund som gått i skolan i Sverige på 70-, 80- och 90-talen. Vetenskapsrådet har beviljat 150 000 kronor som bas för forskningsprojektet, som leds av professor Jarmo Lainio vid Mälardalens högskola. Nio forskare inom lingvistik, pedagogik eller etnologi deltar i det tvärvetenskapliga projektet.
(SR Sisuradio/Merja Laitinen)

--

TV-utbytet ska fortsätta

Tv-utbytet mellan Sverige och Finland ska fortsätta som hittills. Enligt uppgifter till SR Sisuradio ska samlingskanalen TV Finland gå att se i stora delar av Sverige även efter övergången till det digitala nätet nästa vår. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och Finlands kommunikationsminister Susanna Huovinen diskuterade tv-utbytet under ett möte i Bryssel i måndags. Ministrarna bestämde då att det muntliga beslut som i tiderna togs av Olof Palme och Kalevi Sorsa ska gälla även fortsättningsvis. Båda länderna ska inom kort redovisa för det tekniska genomförandet av sändningarna av det andra landets tv-utbud.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

Julfred på nätet

I år kan man för första gången följa det traditionella utlysandet av julfreden i Åbo via nätet. YLE i Finland vill genom nätsändningen tillmötesgå de många utlandsfinländarnas önskemål. Traditionen av att pålysa julfred har anor till medeltiden. Evenemanget har sänts i finsk radio sedan 1935, i finsk tv sedan 1983 och i svensk tv sedan året därpå.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

Åsbacka och Westö nominerade till Finlandia-pris

Två finlandssvenska verk har nominerats till årets Finlandia-pris. Finlandssvenske Robert Åsbacka som bor utanför Flen i Sörmland, har nominerats till årets Finlandia-pris för romanen Kring torget i Skoghall. Den nominerade romanen som utspelas på bruksorten Skoghall i Värmland är den andra delen i en trilogi. Det andra finlandssvenska verket är Kjell Westös roman Där vi en gång gått.

Författaren till en av de nominerade verken, Taina Sampakoski, är bosatt i Kalix i Norrbotten. Hon nomineras för romanen Ikoni. De andra nominerade verken är Kari Hotakainens Huolimattomat, Markku Pääskynens Vihan päivä och Petri Tamminens Enon opetukset.

Finlandia-priset har delats ut sen 1984 och prissumman är cirka 240 000 kronor. Vinnaren av årets Finlandia-pris utses i år av Jyrki Nummi, professor i inhemsk litteratur vid Helsingfors universitet.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Forskare bryter myt om finskan

Forskare vid Helsingfors universitet vill nu avdramatisera myten om finskan som ett av världens svåraste språk. De har konstaterat att utländska studerande lär sig finska lika snabbt som andra språk. Lektor Sanni Heinzmann vid Helsingfors universitet säger att finskans ovanliga struktur kan först vara överranskande för utlänningar, men att finskan är lätt när man lärt sig grunderna. Finska är nämligen ett regelbundet språk som har få undantag, säger hon. Men för finländarna själva är tanken om det svåra modersmålet fortfarande kär, konstaterar forskarna.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsingfors)

--

Mattila klar Musalista-vinnare

Aila Mattila från Grillby vann med klar majoritet årets sista Musalista-tävling i SR Sisuradio med sin vals Malja merellä. Stycket fick 1259 röster. Sammanlagt inkom 2743 röster till Musalista 12. Nästa Musalista sänds den 27 januari 2007 och till den bör nyskriven sverigefinländsk musik vara inskickad den 8 januari 2007. Adress: Musalista, 551 92 Jönköping.
(SR Sisuradio/nb)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".