Sisu-nyheter på svenska vecka 47: "Finska läroböcker för svåra i Sverige"

Ämnen den här veckan:
Sverigefinskt läromaterial bör produceras i Sverige. Språkfrågorna till Språkrådet minskar. EU tvingar Sverige ändra beskattning. Kyrkan vill förstärka samernas ställning. Kommunanställda får minoritetsspråksutbildning. Uttagning till minoritetseurovision i Pajala. Päivi Tompuri ny kanalchef för SR Sisuradio.

”Finska läroböcker för svåra i Sverige” -
Sverigefinskt läromaterial bör produceras i Sverige

I de sverigefinska skolorna är det brist på finskspråkigt material producerat för den svenska marknaden. Lärarna anser att modersmålsböckerna som importeras från Finland håller en språkligt för hög nivå för de sverigefinska eleverna. Det här framgår ur Språkrådets undersökning av de sverigefinska elevernas finskakunskaper. Språkrådet har analyserat åttonde- och niondeklassisters uppsatser i sex sverigefinska skolor. Språkrådet konstaterar att eleverna i stor utsträckning skriver på ett språk som påminner om talspråket och att eleverna har tydliga brister i sin finska grammatik. Lärarkommentarerna visar att brister på sverigefinskt material med en vinkel som tilltalar de sverigefinska barnen är stor.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

Språkfrågorna till Språkrådet minskar

Antalet språkförfrågningar till Språkrådets finskspråkiga telefontjänst har minskat drastiskt sen i somras. Sverigefinska språknämnden fick i somras myndighetsstatus när den inlemmades i Institutet för språk och folkminnen Sofi. De finska språkvårdarna tror att raset till stor del beror på att informationen om språktjänstens ombildning inte har nått ut till målgruppen. Telefontjänsten bytte då också telefonnummer. Den finska språkvården har öppet på vardagar kl. 9-12.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

EU tvingar Sverige ändra beskattning

Ett nytt lagförslag öppnar för möjligheten att flytta reavinstskatten för den som söljer sin lägenhet och köper en ny i ett annat EU-land. Hittills har man inte fått flytta på beskattningen om man flyttat till ett annat land, bara inom Sverige. EU tvingar nu Sverige att ändra på beskattningen som hindrar fri rörlighet inom EU. Den nya lagen ska träda i kraft i februari 2007 och gäller retroaktivt från 2002.
(SR Sisuradio/Marjaana Kytö)

--

Kyrkan vill förstärka samernas ställning

Svenska kyrkan vill stöda samernas rättigheter i Sverige. I en utredning som kyrkan lämnat till kyrkostyrelsen föreslås att samiskans ställning stärks och att ursprungsbefolkningens rättigheter framhävs. Kyrkan föreslår också att en särskild delegation grundas för att utveckla samarbetet mellan kyrkan och den samiska gruppen.
(SR Sisuradio/TaM)

--

Kommunanställda får språkutbildning

Kiruna kommun ska utbilda sina anställda i samiska och tornedalsfinska. För några år sedan fick kommunen en reprimand från länsstyrelsen för att den inte hade använt sina minoritetspengar alls. 25 personer deltar i den första kursen. kommunen har investerat en miljon kronor i språkkurser för framförallt anställda inom barn-, åldrings- och sjukvården.
(SR Sisuradio/Stig Karlström)

--

Uttagning till minoritetseurovision i Pajala

Pajala kan nästa år bli värd för uttagningar till minoritetsschlagerfestivalen Liet-Lavlut. Det är Svenska byrån för mindre använda språk Sweblul och Tornedalsteatern som har dragit i gång projektet. Projektet stöds av bland annat Folkets hus i Pajala, studieförbundet ABF, kommunen och kulturskolan. Tanken är att uttagningarna ska gälla för hela Östersjöområdet och samtidigt sprida intresse och kunskap om tävlingen. Grundfinansiering för uttagningen i Pajala är redan ordnad, lovar Swebluls vice ordförande Birger Winsa. Uttagningen ska hållas i september och under våren hoppas man få in bidrag till den.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Päivi Tompuri ny kanalchef för SR Sisuradio

Päivi Tompuri, som för närvarande redaktionschef på SVT:s finska redaktion, har förordats som ny kanalchef för SR Sisuradio. Päivi Tompuri är 56 år och har arbetat som journalist i mer än 25 år, de senaste 18 åren på Sveriges Television. Före det var hon reporter på Sveriges Radio, bland annat vid SR Göteborg. Hon har även arbetat som frilans och vikarie på finska YLE. Nuvarande kanalchefen Yrjö Risunen meddelade i september att han lämnar sitt uppdrag som kanalchef.
(SR Sisuradio)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Lue lisää toimintatavoistamme.