Keski-Ruotsin noopelit 2006

NOOPELI-PRIS

SR Sisuradio Mellansverige har för fjärde året i rad utsett fem Noopeli-pristagare. Priset är en utmärkelse till personer som med sisu kämpat för att uträtta något gott. Lyssnarna föreslår kandidater.

Ung och modig-priset går till Petri Norrman-Tahvanainen som står upp för sin två åriga sons rättighet att få lära sig finska, Petri tycker att modersmål är en mänsklig rättighet för alla människor och särskilt viktig för alla flerspråkiga familjer i Sverige och världen. Hittills har Lindesbergs kommun sagt nej till att placera sonen Rex på det enda finskspråkiga dagis som finns i Örebro län, men Petri ger inte upp. Det krävs mycket mod till att slåss mot byråkratin.

Kultur-Noopeli ges till textilkonstnären och slöjdläraren Saini Mäntyharju från Västerås.
Hennes flinka händer har producerat stora mängder av högkvalitativa vävnader, altartextilier, dukar mm till glädje för sina medmänniskor. Trots att hon också redan vävt långt även på livets väv har hennes kreativitet inte sinat. Hon lär ut textilslöjd i studiecirklar och för sina kunskaper vidare till den som så önskar. Om en vän behöver hjälp med att sätta upp en väv på vävstolen ställer Saini alltid upp.

Brobyggarpriset får pedagogen Eila Carlsson från Eskilstuna.
Eila arbetar vid Sverigefinska skolan som speciallärare, hon har tidigare varit skolans rektor och arbetat aktivt i över 30 år för att främja den finskspråkiga undervisningen i Eskilstuna.  Eila har också undersökt de sverigefinska barnens läsvanor och hon deltar aktivt i många sverigefinska och mångkulturella sammanhang i hemstaden. En målmedveten person som elegant rör sig över språk- och kulturgränser.

Glädjespridarpriset utdelas till teater- och musikaktivisten Marketta Franssila från Örebro.
Med sitt brinnande intresse för sång och dikt har Marketta lyckats glädja många finsk- och svensktalande örebroare genom åren. Hon har medverkat i ett otal diktkaféer hos Finska föreningen i Örebro. Hon har också varit delaktig i Finnstigen-projektet vid Bredsjön i Hällefors där skogsfinnars liv speglas i en teaterföreställning om somrarna. En sann glädjespridare stavas Marketta Franssila!

Jokerpriset erhåller Kaisa Lamu, på hennes konto finns så mycket ideellt arbete att det inte går att summera. För närvarande är Kaisa ordförande i Sverigefinska riksförbundets distrikt Örebro-Värmland och i Finska föreningen i Örebro. Därtill är hon också ordförande i styrelsen för Suomi-koti, det finskspråkiga seniorboendet i Örebro. Trots att Kaisa har många uppgifter - som hon inte får ett öre betalt för - blir allt och mer därtill utfört på ett tacknämligt sätt.

Noopeli-prisen delades ut i Mikaelskolans musikaula i Örebro fredagen den 8.12. Prisceremonin sändes i Sveriges radio P4 Västmanland, Sörmland, Örebro och Östergötland kl 18.10 -19.00. Prisstatyetterna har skapats i  keramik av Marja Räihä. I övrigt består prisen av ära och berömmelse.

Sveriges Radios finskspråkiga kanal SR Sisuradio är indelat i åtta regioner från Pajala i norr till Malmö i söder och sänder på finska, meän kieli och finlandssvenska.

SR Sisuradio sänder digitalt via dab, internet och UPC/Comhem kabel samt analogt i Sveriges Radio P2, P4 och P6.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Lue lisää toimintatavoistamme.