Sisu-nyheter på svenska vecka 49: Finland får ingen svensk tjänsteman

Ämnen den här veckan:
Litteraturpris till minoritetsförfattare. Finland får ingen svensk tjänsteman. Uppsala och Stockholm får ansvar för finskan. Finlandssvenske Träisk ny kyrkoherde i Stockholm. Enestam lämnar över till Wallin. Gammal fänrik får ny dräkt.

Litteraturpris till minoritetsförfattare

Både Sverige och Finland delade i veckan ut sina tyngsta litteraturpris. Prisen går i båda länderna i år till författare från minoritetsbefolkningen. Årets August-pris delades i Sverige ut till sverigefinska författarinnan Susanna Alakoskis debutroman Svinalängorna. Boken är en sverigefinsk flickas berättelsen om uppväxten i Ystad under 60- och 70-talet.

Finlandia-priset i sin tur gick i år till finlandssvenske Kjell Westös stora Helsingforsskildring Där vi en gång gått. Kjell Westö har flera gånger varit nominerad till litteraturpriset men fick det nu för första gången. Två författare bosatta i Sverige var också nominerade till Finlandia-priset; Kalix-bosatte Taina Sampakoski för debutromanen Ikoni och Flen-bosatte finlandssvensken Robert Åsbacka för Kring torget i Skoghall.
(SR Sisuradio)

--

Finland får ingen svensk tjänsteman

Statsminister Fredrik Reinfeldts regering har lagt planerna om att sända en egen tjänsteman till Finland för att stöda svenskundervisningen på is, berättar Sveriges ambassadör i Helsingfors, Eva Walder-Brundin. Tanken på en egen svensk tjänsteman vid undervisningsministeriet i Finland väcktes av den förra socialdemokratiska regeringens utredare Erland Ringborg i en utredning om hur Sverige kan stöda svenskundervisningen utanför Sverige med speciellt fokus på Finland, efter rapporter om att intresset för att läsa svenska i Finland har dalat. Ambassadör Eva Walder-Brundin säger att den nya regeringen inte hunnit sätta sig in i situationen och att frågan inte diskuterats under höstens budgetplanering. Den finska regeringen är kritisk till Sveriges planer. Där anser regeringen att Sverige snarare borde satsa på finskundervisningen i Sverige.
(SR Sisuradio/Katri Nisula)

--

Uppsala och Stockholm får ansvar för finskan

Uppsala och Stockholms universitet kommer att få huvudansvaret för finskundervisningen på universitetsnivå, medan ansvaret för undervisningen i meänkieli flyttas från Stockholm till Umeå. Det föreslår en arbetskommitté från sex universitet (Uppsala, Lund, Stockholm, Göteborg, Umeå och Linköping) som utrett det framtida undervisningen i s.k. små språk. Gruppen föreslår också att ansvaret för samiska flyttas från Uppsala till Umeå på grund av vikande studerandeantal i Uppsala. Linköpings universitet skulle få ansvaret för romani chib och Lund föreslås få ansvaret för jiddish.

På de berörda institutionerna är känslorna mindre positiva. Lars-Gunnar Larsson, professor i finsk-ugriska språk vid Uppsala universitet, anser att förslaget strider mot minoritetslagen och är ett steg i fel riktning. Finskundervisningen har redan lagts ner i Göteborg och Lund, och nu befarar professor Larsson att det sker även i Umeå samt att meänkieliundervisningen försvinner i Stockholm och samiskan i Uppsala. Det slutliga beslutet om språkens omfördelning fattas av regeringen.
(SR Sisuradio/Tapani Mansikkala och Kaisa Vuonokari)

--

Finlandssvenske Träisk ny kyrkoherde i Stockholm

Stockholms finska församling har fått ny kyrkoherde i Peter Träisk. Träisk kommer närmast från en tjänst som kyrkoherd för Kallhälls församling. 42-årige Träisk tar över platsen som kyrkoherde vid Stockholms finska församling i början av mars.
(SR Sisuradio)

--

Enestam lämnar över till Wallin

Finlands miljöminister och tidigare ordföranden för svenska folkpartiet sfp Jan-Erik Enestam deltog i fredags i sitt sista möte för de nordiska samarbetsministarna i Köpenhamn. 59-årige Enestam har verkat som Finlands Nordenminister sedan år 1999.

Enestam lämnar över sin tjänst som miljöminister och även nordisk samarbetsminister vid årsskiftet. Ministeruppdragen övertas av Enestams närmaste medarbetare, statssekreteraren och svenska folkpartiets nuvarande ordförande Stefan Wallin. Enestam fortsätter som riksdagsledamot fram till riksdagsvalet i mitten av mars.

Finland övertar ordförandeskapet för Nordiska ministerrådet av Norge vid årsskiftet. Enestam betonar att Finland har ett bra program, men att ett bra program inte räcker om det inte genomförs, berättar Nordiska ministerrådets nyhetsbrev.
(SR Sisuradio)

--

Gammal fänrik får ny dräkt

Lagom till Runebergsdagen den 5 februari kommer en ny finsk översättning av Johan Ludvig Runebergs diktepos Fänrik Ståls sägner ut i bokhandeln, berättar nyhetsbyrån FNB. För översättningen svarar Juhani Lindholm, som ger det klassiska storverket en betydligt modernare språkdräkt. En radikal modernisering är att huvudpersonen nu även för finska läsare blir känd som Stål. Förut hette han Stool.
(SR Sisuradio)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".