Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter på svenska vecka 50: Sverige får sitt första finska gymnasium

Julkaistu söndag 17 december 2006 kl 22.00

Ämnen den här veckan:
Sverige får sitt första finska gymnasium. Minoritetselever får modersmålsundervisning på distans. Tre söker finsk professur. Finskan kvar i Umeå. Flera tävlar om att sända SVT i Finland. Stora brister i Finlands svenskspråkiga sjukvård.

Sverige får sitt första finska gymnasium

Sverigefinska skolan i Stockholm har fått tillstånd att starta ett tvåspråkigt gymnasium. Sveriges första sverigefinska gymnasium kan alltså komma att slå upp dörrarna redan nästa höst. Skolans finlandssvenska rektor Mikael Hakola säger till SR Sisuradio att de praktiska förberelserna redan har kommit långt. Gymnasiet ska rymmas i de nuvarande lokalerna vid Fridhemsplan. Gymnasiet ska ha två inriktningar: ett naturvetenskapligt och ett estetiskt program. Undervisningen ska ske på svenska och finska till hälften var.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Minoritetselever får distansundervisning

Myndigheten för skolutveckling håller på att ta fram material för undervisning av modersmål på distans för minoritetsspråken. Målet är att en elev med minoritetsbakgrund varsomhelst i Sverige ska kunna avlägga lärokursen i modersmålet oberoende om det finns andra som läser samma modersmål på orten eller om man har kompetenta lärare i ämnet på skolan. Distansundervisningsmaterialet innehåller en CD-ROM och stenciler, med vilka eleven kan träna både skrift och tal. Eleven följer en kursplan och får löpande feedback av en lärare via e-post. Undervisningsmaterialet kommer att finnas på finska, meänkieli, jiddish och tre varieteter av romani (kalderash, aldi och lovari). Till hösten ska de första eleverna kunna gå distanskursen om allt går som planerat, berättar undervisningsrådet Mats Wennerholm vid myndigheten för skolutveckling.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Tre söker finsk professur

Tre personer har sökt tjänsten som professor i finska vid Stockholms universitet som blir ledig när Erling Wande pensioneras nästa år. De sökande är Birgitta Romppanen, professor vid Vasa universitet, Jarmo Lainio, professor vid Mälardalens högskola och Michaela Pörn, forskare vid Åbo akademi. Det kan ta upp till ett år att tillsätta tjänsten. En expertgrupp ska ta ställning till ansökningarna och i augusti väntas gruppens utlåtande.
(SR Sisuradio/Tapani Mansikkala)

--

Finskan kvar i Umeå

Den nya ansvarsfördelningen mellan de mindre språken på universiteten kommer inte att inverka på finskundervisningen i Umeå. Det säger Jonas Carlquist som representerade Umeå universitet i den grupp som i förra veckan lade fram ett förslag till regeringen om ansvarsfördelning mellan universiteten. Finskundervisningen i Umeå fortsätter som förut fast ansvaret för språket fördelas mellan Stockholm och Uppsala, så länge studentantalet är tillräckligt.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Tävling om att sända SVT i Finland

Flera i Sverige kända digital-TV-bolag tävlar nu om rätten att få sända ut Sveriges Televisions sändningar i Finland. I budgivningen om det finska digitala sändningstillståndet deltar bland andra Boxer, Canal Digitals finska dotterbolag och det Bonnierägda MTV3. Sveriges Televisions båda kanaler ska sändas över Österbotten och samlingskanalen SVT Europa ska sändas över södra Finland. Den finska regeringen har lovat ekonomiskt stöd åt de svenska sändningarna.

I Sverige har regeringen inte bestämt sig hur den finska kanalen TV-Finlands sändningar ska skötas när Sverige går över till digital-TV.
(SR Sisuradio/Katri Nisula)

--

Stora brister i Finlands svenska sjukvård

Den svenskspråkiga sjukvården i Finland har stora brister. Det skriver finlandssvenska Folktinget i ett utlåtande till Europarådets minoritetskommitté som följer hur den europeiska stadgan om minoritetsspråk efterlevs. Folktinget skriver i utlåtandet att även om mycket har hänt sen den nya språklagen trädde i kraft i Finland för snart tre år sen (1.1.2004) så återstår mycket arbete för att förstärka svenskans ställning i Finland. Sjukvården är ett område där bristerna i hur de språkliga rättigheterna förverkligas är särskilt tydliga.

Folktinget i Finland är ett tvärpolitiskt organ som följer finlandssvenskarnas intressen. Folktinget leds av riksdagsledamoten och tidigare europarlamentarikern Astrid Thors.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".