Sisu-nyheter på svenska vecka 3: Sverige långt efter inför 1809-minnet

Ämnen den här veckan:
Sverige långt efter inför 1809-minnet - Anders Björck säger att bollen ligger hos regeringen. Minoritetspolitik på sparlåga i KU under våren. Språkrådets nya hemsida uppe. Suomi-koti hemma igen. YLE vann tävlingen om SVT Europa. YLE servar utlandsfinländare på nätet. Johan Häggman blir språkkommissionärens rådgivare. Alakoski nominerad av Borås Tidning.

Anders Björck om 1809-förberedelserna:
”Bollen ligger nu hos regeringen”

Sverige ligger långt efter Finland i förberedelserna inför 200-års minnet av ’rikssprängningen’ då Sverige förlorade Finland till Ryssland. I Finland förbereds för fullt markeringen av år 1809 genom utställningar, seminarier och forskningsprojekt. Men i Sverige har regeringen inte ens beslutat vilket departement som ska ha hand om frågan.

Anders Björck, vice ordförande för kulturfonden för Sverige och Finland (och landshövding i Uppsala) är rädd att förbedelserna kommer igång alldeles för sent, trots att utrikesminister Carl Bildt uttryckt intresse för att uppmärksamma jubileet.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Minoritetspolitik på sparlåga i KU

En liknande genomgång av minoritetspolitiken som KU gjorde under förra mandatperioden finns inte i sikte under våren. KU inledde i veckan vårterminens arbete. Utskottet har dock även i fortsättningen ansvaret för att bevaka minoritetsfrågorna, säger socialdemokraternas minoritetspolitiska talesperson Helene Petersson.

KU:s granskning av minoritetspolitiken under förra mandatperioden visade att riksdagens erkännande av de nationella minoriteterna från 1999 har haft en viktig symbolisk betydelse, men att det på det praktiska planet återstår mycket innan lagstiftningen fungerar som den var tänkt. Även Europarådet har kritiserat Sverige efter KU:s granskning för att de språkliga minoriteternas rättigheter inte uppfylls och uppmanat Sverige att förbättra situationen snarast.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Språkrådets nya hemsida uppe

Språkrådet publicerade i tisdags sin nya hemsida. Sidan samlar allmän info om Sveriges minoritetsspråk och de lagar som styr språkliga rättigheter i Sverige på svenska, samt info om språkrådets verksamhet på finska. Snart inlemmas också en finskspråkig språkvårdsfunktion i sidan genom en svarsbank, där språkvårdarna lägger in sverigefinska uttryck och en del råd om rättskrivning. Målet är att banken ska innehålla 1000 ord inom kort.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Suomi-koti hemma igen

Det finskspråkiga äldreboendet i Stockholm, Suomi-koti, har efter fem månader i exil fått flytta in i sina lokaler i Stureby söder om Stockholm. Genom flytten från det gamla sjukhusområdet i Sabbatsberg fick äldreboendet visserligen bara fyra platser mer än tidigare, men de nya lokalerna är större än de tidigare.
(SR Sisuradio/Marjaana Kytö)

--

YLE vann tävlingen om SVT Europa

Det blev YLE som vann tävlingen om sändningsrättigheten för SVT Europa i Finland. Finlands regering utfärdade i torsdags tillståndet till YLE. Tillståndet förutsätter också att spridningen utökas, så att 80 procent av finländarna kan se SVT till julen 2007. I Österbotten sänds även fortsättningsvis båda SVT:s kanaler.
(SR Sisuradio/Katri Nisula)

--

YLE servar utlandsfinländare på nätet

YLE vill i allt större utsträckning finnas till för utlandsfinländarna på nätet. Enligt företagsledningen ska man i framtiden förmedla inte bara radio över nätet utan även tv-program. TV Finland är dock inte i nuläget hotad. Den finländska regeringen har föreslagit att TV Finland framöver finansieras direkt av staten. Hittills har YLE tillsammans med kommersiella MTV3 stått för utgifterna. I ledningens vision flyttas dock även utlandsfinländarnas program i framtiden till internet, säger YLEs vd Mikael Jungner.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsingfors)

--

Johan Häggman blir språkkommissionärens rådgivare

Finlandssvenske Johan Häggman blir den nya rumänske språkkommissionären Leonard Orbans rådgivare. Häggman har tidigare fungerat som sakkunnig i minoritetsfrågor för europaparlamentets liberala grupp ALDE. Den rumänske kommissionären tillträdde vid årsskiftet och fick ansvaret för språkfrågor i Europa, vilket även innefattar minoritetsfrågorna och språkmångfalden i Europa.
(SR Sisuradio/Merja Laitinen)

--

Alakoski nominerad av Borås Tidning

Sverigefinska författarinnan Susanna Alakoski har nominerats till Borås Tidnings litteraturpris för sin roman Svinalängorna. Priset på 100 000 kronor tilldelas årets bästa skönlitterära debutverk. Priset som är ett av Sveriges främsta delas ut den första mars. Svinalängorna fick i december förra årets August-pris.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.