Sisu-nyheter på svenska vecka 6: Hotad Vallius-utredning oroar i Finland

Ämnen den här veckan:
Hotad Vallius-utredning oroar i Finland. Finlandsinstitutets bibliotek fick sin miljon. Stort sverigefinskt material hittat på museum. Bara fyra romer i romsk delegation. Svinalängorna fortfarande etta.

Hotad Vallius-utredning oroar i Finland

Tjänstemannaledningen på integrationsdepartementet i Sverige vill lugna ner uppståndelsen efter minister Nyamko Sabunis uttalande om att skrota Paavo Vallius’ utredning om det finskspråkiga förvaltningsområdet. Integrationsdepartementets tjänstekvinna med ansvar för minoritetsfrågor Charlotta Wickman tror inte att den borgerliga regeringen kan skrota utredningen som föreslår en utvidgning av det finskspråkiga förvaltningsområdet.

Minoritetsminister Nyamko Sabuni sa i en intervju för SR Sisuradio att hon utreder andra, billigare alternativ till förvaltningsområdet. Nu påskyndas genomförandet av utredningsförslagen även i Finland. Förvaltningsdirektör Håkan Mattlin, som leder arbetet i de svenska och finska regeringarnas gemensamma minoritetsarbetsgrupp, anser att frågan är viktig också för Finland och hoppas att man i Sverige kan komma till beslut och handling i frågan redan under det här året.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsingfors)

--

Finlandsinstitutets bibliotek fick sin miljon

Statens kulturråd delade i veckan ut sina årliga anslag till minoritetskultur. Potten som minoriteterna fick dela på uppgick i år till närmare sju miljoner kronor. Sverigefinska Uusi teatteri fick två miljoner kronor till sin verksamhet såsom tidigare år, likaså Tornedalsteatern. Finlandsinstitutets bibliotek fick en miljon kronor som förra året, men behöver en halv miljon till för att trygga årets verksamhet. Den halva miljonen bekostades förra året av Stockholms stad och landstinget tillsammans. På biblioteket har man planerat årets verksamhet som vanligt, trots att anslagen ännu inte är klara i sin helhet. För ett år sedan när stödet från finska staten upphörde, tvingades Finlandsinstitutet säga upp personalen till årsskiftet då beskedet om bidrag från Sverige inte kom förrän i sista stund.
(SR Sisuradio/Noora Hirn)

--

Stort sverigefinskt material hittat på museum

På Nordiska muséet i Stockholm har man hittat ett omfattande forskningsmaterial om sverigefinnarna. Tiotals mappar har samlat damm i arkiven sedan 70-talet. Det bortglömda materialet hittades av en slump av forskaren Hanna Snellman. Hon berättar att man i början av 70-talet gjorde omfattande dokumentation om den stora sverigefinska gruppen. Intervjumaterial finns om krigsbarn och inflyttade, både i Finland och Sverige, på landsbygden och i stan. Forskaren Hanna Snellman säger att materialet kan utgöra en grund för forskare inom många olika områden.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsingfors)

--

Bara fyra romer i romsk delegation

Regeringen har utnämnt medlemmarna till den nya delegationen för romska frågor. Endast fyra av de nio medlemmarna är romer. Beslutet att inte låta romerna själva bestämma vilka som ska sitta i delegationen har upprört Sveriges romer. Nyutnämnda ordföranden för delegationen, folkpartiets tidigare ordförande Maria Leissner säger att delegationens uppgift inte är att representera romerna, utan snarare att fungera som en utredning vars uppgift är att hitta lösningar för att förbättra romernas situation i Sverige. Delegationen har ett mandat för tre år och letar nu efter två sekreterare och referensgrupper för att kunna börja sitt arbete.
(SR Sisuradio/Leena Koivuneva)

--

Svinalängorna fortfarande etta

Sverigefinska författarinnan Susanna Alakoskis debutroman Svinalängorna ligger fortfarande etta på försäljningslistan i Sverige. Försäljningssiffror från Sveriges 300 största bokhandlare visar att boken var Sveriges mest sålda roman i både december och januari. Svinalängorna fick August-priset i december. Romanen utkom i pocket i januari och kommer på finska i höst.
(SR Sisuradio/Leena Salonen Lidhäll)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".