Sisu-nyheter på svenska vecka 7: Svenskstödet till Finland har fastnat

Ämnen den här veckan:
Koordineringsproblem sackar svenskstöd till Finland. Sverigefinländska delegationen hoppas på minister Larsson. Språkrådets finska språkbank öppnad. Kaisa Vilhuinen-priset i blåsväder.

Koordineringsproblem sackar svenskstöd till Finland

Regeringsbytet och koordineringsproblem mellan departementen sackar svenska statens åtgärder för att stöda svenskan i Finland. Av de åtgärder som utredaren Erland Ringborg föreslog i sin rapport om stöd till svenskan i Finland har ingen fått någon konkret budget för i år. I Svenska institutets regleringsbrev står det endast att man ska förbereda sig för att genomföra åtgärderna, säger Cecilia Julin, chef för utrikesdepartementets avdelning för press, information och kultur, som upprättar regleringsbrevet.

Utredaren Erland Ringborg föreslog i sin rapport om hur Sverige kan stöda svenskan i Finland i april förra året stöd till lärar- och elevutbyten mellan länderna, uppmärksammande av den gemensamma historian och att Sverige placerar en egen tjänsteman på finska utbildningsstyrelsen som stöd till lärarna. UD bad om anslag för åtgärderna redan inför höstbudgeten, men den nya regeringen valde att vänta med satsningarna. Förslagen hamnar inom hela sex olika statsråds ansvarsområden, vilket komplicerar genomförandet, säger utredaren Erland Ringborg själv till SR Sisuradio.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Delegationen hoppas på Larsson

Sverigefinländarnas delegation ställer sig försiktigt positiv till äldreomsorgsminister Maria Larssons vilja att stöda finskspråkiga äldreboendetjänster, trots att ministern inte hade tid att träffa delegationen i veckan. Delegationen träffade i stället ministerns politiska sakkunniga Ulrik Lindgren, som var intresserad av de sverigefinska frågorna, men inte lovade mycket, säger delegationens sekreterare Esko Melakari. Äldreomsorgsminister Maria Larsson presenterade för några veckor sen ett stort stödpaket för att förbättra åldringsvården. De nationella minoriternas behov, eller behov hos äldre med annat modersmål än svenska, nämndes inte i samband med paketet. Melakari tror i alla fall att den nya regeringens arbetssätt gynnar sverigefinnarna mer än den föregåendes.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

Språkrådets finska språkbank öppnad

Språkrådet har öppnat sin finskspråkiga frågelåda på sin hemsida. Till en början finns endast ett par hundra sverigefinska ord på sidan, men med tiden ska fler fyllas i. Den finska frågelådan ska också utvidgas med fler funktioner, som möjligheten att söka med ämnesord. Språkbanken är uppbyggd i fråga-svar-format, med möjlighet att lägga till förklaringar och tilläggsuppgifter.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Vilhuinen-priset i blåsväder

Föreningen för Sverigefinska skribenter har svårigheter att få in prispengar till det sverigefinska litteraturpriset, Kaisa Vilhuinen -priset. Föreningen ansökte om medel från kulturrådet, men blev utan. Föreningen säljer en antologi för att få in pengar till priset, men hoppas nu finna en fast finansiär. Hittills har sex bidrag inkommit till årets tävling, som avgörs i april. Tiden för anmälan går ut i slutet av februari. För två år sedan gick det första Kaisa Vilhuinen -priset till Asko Sahlberg.
(SR Sisuradio/Jorma Ikäheimo)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista