Sisu-nyheter på svenska vecka 8: Skolfinska ger inga extrapoäng

Ämnen den här veckan:
Kommunerna osynliga på finska. Finska ger inga extrapoäng. Ökande behov för finska i sjukvården. Mälarhemmet i medvind. Ny SFU-ordförande utsedd.

Kommunerna osynliga på finska

Få kommuner i Sverige har fungerande hemsidor på finska. De mest omfattande finskspråkiga sidorna har Eskilstuna och Haninge kommun i södra Stockholm. Trots en omfattande finskspråkig befolkning saknas finsk information på kommunhemsidorna i bland annat i Västerås, Göteborg, Luleå och Borås. Det visar en genomgång som SR Sisuradio har gjort. Av 32 kommuner i Stockholm-Uppsala-området, där cirka 100 000 finskspråkiga bor, har endast fem kommuner information på finska på sin hemsida. I några kommuner som Haparanda och Södertälje förbereds kommuninformation på finska för hemsidebruk.
(SR Sisuradio/Riitta Huikko)

--

Finska ger inga extrapoäng

De som läser finska på gymnasiet får inte ta del av de extrapoäng som utbildningsminister Lars Leijonborg lovar andra språk inför högskoleantagningen. Utbildningsministern vill förändra systemet för antagning till högskolan, så att de som läser flera utländska språk ska få extra poäng för dem när de söker till högskolan. Trots att finska hör till de moderna främmande språk som ska premieras, duger finska på gymnasienivå inte som merit. Orsaken är att finska tillsvidare bara undervisas som modersmål och modersmålet inte ger extra poäng till högskolan.
(SR Sisuradio/Marja Siekkinen)

--

Ökande behov för finska i sjukvården

Behovet av tolkning till och från finska ökar inom sjukvärden på många ställen i Sverige. Det visar en kartläggning som SR Sisuradio har gjort. Till exempel i Örebro län och i norra Älvsborg ökade behovet av finsk tolkning med en femtedel under förra året. Orsaken till den snabba ökningen är enligt tolkbyråerna den åldrande sverigefinska befolkningen. Trots att behovet ökar finns ingen inom Sveriges kommuner och landsting, inte heller på socialstyrelsen eller socialdepartementet som planerar för tolktjänsternas framtid inom sjukvården. Socialminister Göran Hägglund (kd) vill inte kommentera behovet av finska tolktjänster utan för över frågan till Stig Nyman, biträdande finanslandstingsråd. Han tror på tolkbyråernas uppfattning i frågan samt att bättre planering kan komma att behövas.
(SR Sisuradio/Merja Laitinen, Ulla Rajakisto och Tiina Laitila Kälvemark)

--

Mälarhemmet i medvind

Planerna för ett finskspråkigt äldreboende i Västerås, det s.k. Mälarhemmet, har tagit ett steg framåt. Kommunstyrelsen har godkänt en byggplan som möjliggör bygget av ett seniorhus med 24 lägenheter i Vetterslund. Ordföranden för föreningen bakom Mälarhemmet, Paavo Vallius, tror att bygget kan börja redan i år. Kommunfullmäktige beslutar om projektet slutligen den första mars.
(SR Sisuradio/Merja Laitinen)

--

Ny SFU-ordförande utsedd

Sverigefinska ungdomsförbundet har fått en ny ordförande i umeåbon Marie Junéll. Hon har tidigare fungerat som förbundets styrelseordförande och även ordförande för finska nationen vid Umeå universitet. 26-åriga Junéll har bott i Sverige i sju år och sköter till en början sina uppgifter från Umeå.
(SR Sisuradio/Noora Hirn)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista