Sisu-nyheter på svenska vecka 14: Fris’ årsmöte avbröts - styrelsen avgick

Ämnen den här veckan:
Fris i kris - årsmötet avbröts. Förskolebarn får sällan modersmålsstöd. Besparingar bakom ras för modersmålsstöd. Comhem underlättar TV Finland -val. Programdirektör Simms: ”Lyssnare drabbas inte av Sisuradios nedskärningar”

Fris i kris - årsmötet avbröts

På årsmötet för Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige, Fris, lämnade ordföranden Jan Ekman och fem andra ledamöter sina uppdrag i förbundet, eftersom årsmötet inte godkände förbundstyrelsens förslag till omorganisation av förbundskansliet. En ledamot valde av stanna i styrelsen. En sluten omröstning resulterade i att 15 ledamöter var emot styrelsens förslag och 12 ledamöter stödde det. Årsmötet avbröts och ajournerades, men före det valde årsmötet en interimstyrelse för förbundet och en ny valberedning för att hitta en styrelse för förbundet. Sammankallande till valberedningen blev vald Håkan Lönnqvist och övriga medlemmar Bengt Svensson och Berit Mayer.

Till ordförande i interimstyrelsen valdes Lilian Larnefeldt och till övriga ledamöter Inger Ahlnäs, Kerstin Åkergård, Krister Norrback och Lena Jåfs. Interimstyrelsen fick i uppdrag att ordna arbetet på kansliet och sanera ekonomin samt att förbereda och bjuda in till fortsatt årsmöte.
(SR Sisuradio/Veli Raasakka)

--

Förskolebarn får sällan modersmålsstöd

Bara en bråkdel av förskolebarnen med annat modersmål än svenska får öva sitt modersmål i förskolan. Endast en femtedel av kommunerna i Sverige ger modersmålsstöd på dagis, trots att det är ett av de centrala målen för förskolans undervisningsplan. I exempelvis Stockholms-området har en dryg fjärdedel av barnen i 1-5-års åldern ett annat modersmål än svenska. Trots det får bara drygt vart åttonde barn som har rätt till modersmålsstöd faktiskt hjälp med språket på dagis.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

Besparingar bakom ras för modersmålsstöd

Modersmålsstödet har försvunnit på största delen av Sveriges förskolor. Ännu i början av 1990-talet fick två tredjedelar av de berättigade barnen moderssmålsstöd. Staten drog 1993 in det öronmärkta stödet till kommunerna. Besparingar i kommunerna står alltså bakom modersmålsundervisningens ras i förskolorna, säger Skolverkets undervisningsråd Ulla Nordenstam till SR Sisuradio. Hon säger också att attityden till modersmålet har förändrats. Modersmålsundervisningen upplevs av många som ett hot mot barnets utveckling i svenska. Modersmålsundervisningen finns inte heller instiftad i skollagen, trots att den finns i förskolornas timplan.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

Comhem underlättar TV Finland -val

Det ljusnar i striden om synbarheten för TV Finland i Stockholms kabel-tv-nät. De tidigare UPC-kunderna kan nu beställa TV Finland från Comhem utan att betala för andra kanaler. Förändringen berör cirka 300 000 hushåll i Stockholmsområdet som nu fritt får välja i Comhem-utbudet, säger tf informationschef Bernd Schmitz på Comhem till SR Sisuradio. Hushållet måste dock ha en digitalbox med plats för tilläggskort. Många har efterfrågat möjligheten att skapa egna kanalpaket, säger Bernd Schmitz på Comhem. I Mälardalen distribueras TV Finland i det digitala marknätet. Då kan man se kanalen genom digitalbox utan paket från kabel-tv-bolag.
(SR Sisuradio/Erik Regnström)

--

Programdirektör Simms:
”Lyssnare drabbas inte av Sisuradios nedskärningar”

SR Sisuradios lyssnare kommer inte att drabbas av kanalens nedskärningar, lovar Sveriges radios programdirektör Marcella Simms. Sveriges radios sparpaket kommer att påverka också SR Sisuradio, men ännu vet man inte riktigt vilka tjänster som kan påverkas. Lyssnare har dock inte anledning till oro, anser programdirektör Marcella Simms.

Enligt en intern utredning skulle Sisuradio klara sig med en betydligt nedbantad personal på lokala kanaler om man istället för lokala finskspråkiga program i P4 sände ett rikssänt program i P4. Programdirektör Marcella Simms påpekar att utredningen i det här skedet endast är tänkt som diskussionsunderlag och säger att förslaget om rikssända finska program i P4 inte aktuellt.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista