Sisu-nyheter på svenska vecka 16: Inga minoritetspengar i vårbudgeten

Ämnen den här veckan:
Inga minoritetspengar i vårbudgeten. Björklund: ”Modersmålsreglerna ska ändras”. Fullmäktigemöten på finska i Haparanda? Tornedalen blir Meän maa. Ansökning till nya finska gymnasiet. Kanerva blir Finlands Nordenminister.

Inga minoritetspengar i vårbudgeten

Regeringens vårbudget innehåller inga öronmärkta satsningar på minoritetspolitik. Regeringen satsar dock 10 miljoner kronor på att öka mångfalden i kulturlivet. Enligt kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths pressekreterare Maria Dupont är det sannolikt att en del av pengarna används för de nationella minoriteternas kultur. Folkpartisterna Liselott Hagberg och Nina Lundström hör till dem som starkast kritiserade den föregående regeringen för att ha vanskött minoritetspolitiken. Nu vädjar de till minoriteternas tålamod. Liselott Hagberg, som ansvarar för folkpartiets minoritetspolitik i riksdagen, anser att det brådskar med satsningar på minoritetsspråken.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Björklund: ”Modersmålsreglerna ska ändras”

Regeringen lovar återigen att förbättra sverigefinnarnas rättigheter till modersmålsundervisning. Skolminister Jan Björklund sa på tisdagen i riksdagen att de särskilda reglerna för sverigefinnarna ska tas bort.

Skolminister Jan Björklund svarade på en interpellation från socialdemokraternas minoritetspolitiska talesman Helene Petersson. Petersson ville veta vad regeringen gör för att garantera att de minoritetspolitiska mål som riksdagen fastställt också genomförs i de svenska skolorna. Debatten försvårades av att diskussionsparterna hade olika uppgifter om vilka regler som gäller i nuläget. För sverigefinnarna och judarna krävs att minst fem elever i kommunen vill läsa språket samt att språket används aktivt i hemmet för att eleven ska ha rätt till modersmålsundervisning. För de andra minoriteterna (tornedalingar, samer och romer) krävs inte detta. Skolministern konstaterade slutligen att minoriteternas rätt till språkundervisning är viktig för regeringen.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Fullmäktigemöten på finska i Haparanda?

I Haparanda funderar man på hur man ska kunna följa kommunfullmäktigemötena på finska och även tala finska på mötena. Kommunens tjänstemän utreder frågan som slutligen beslutas av kommunpolitikerna. En fråga från allmänheten under SR Sisuradios valvaka i höstas fick ett entusiastiskt mottagande och blev slutligen en konkret motion. I motionen poängteras hur viktigt det är att alla i Haparanda får information om kommunalpolitiken.
(SR Sisuradio/Juha Tainio)

--

Tornedalen blir Meän maa

Tornedalingarna på båda sidorna om gränsen har planer på att utropa området symboliskt till Meän maa, vårt land. En arbetsgrupp förbereder nu en ceremoni till i juli, då man ska hissa tornedalingarnas egen flagga, meän flagu, som är blå, vit och gul som Finlands och Sveriges flaggor. Ceremonin ska hållas i Övertorneå den 15 juli, säger författaren Bengt Pohjanen i arbetsgruppen till SR Sisuradio.
(SR Sisuradio/Soili Huokuna)

--

Ansökning till finska gymnasiet

Ansökningstiden till sverigefinska gymnasiet i Stockholm började i veckan. Det nya finskspråkiga gymnasiet hann inte med till den ordinarie ansökningstiden, utan finns nu i en kompletterande ansökningsrunda. Inför hösten saknas nu bara elever. Klassen ska startas i höst även om det första gången kan bli färre elever, lovar skolan. Sveriges första sverigefinska gymnasium startas i sverigefinska skolans lokaler vid Fridhemsplan i Stockholm. Gymnasiet ska ha två inriktningar: ett naturvetenskapligt och ett estetiskt program. Undervisningen ska ske på svenska och finska till hälften var. Ansökningstiden går ut den 11 maj.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Kanerva blir Finlands Nordenminister

Finlands Nordenminister och ordförande för Nordiska ministerrådet Stefan Wallin efterträds på posten av Ilkka Kanerva efter regeringsskiftet i Finland. Politices magister Ilkka Kanerva blir utrikesminister och nordisk samarbetsminister i Finlands nya regering. I och med valet av Kanerva får samlingspartiet samarbetsministerposten för första gången. Svenska folkpartiets ministrar har skött den portföljen sedan år 1991. Stefan Wallin, som är svenska folkpartiets ordförande, blir ny kultur- och idrottsminister. Svenska folkpartiets andra minister blir Astrid Thors, som blir Europa- och invandringsminister.

Den nya finländska regeringen har sammanlagt 20 ministrar, vilket är två fler än den föregående regeringen. Det är också den mest kvinnodominerade regeringen hittills i världen.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista