Sisu-nyheter på svenska vecka 19: Carl Bildt leder Sveriges 1809-kommitté

Ämnen den här veckan:
”Minoritetspolitiken åt fel håll”. Sverige får redogöra för minoritetsåtgärder. Carl Bildt leder 1809-kommitté. Vanhanen å sverigefinnarnas vägnar. Rekordmånga bidrag till Laulun Laulut. Markku Peura ordförande för Sweblul.

”Minoritetspolitiken åt fel håll”

Sveriges minoritetspolitik är på väg åt fel håll. Det vill de sverigefinska representanterna förmedla till den expertgrupp från Europeiska rådet som är på besök i Sverige. De sverigefinska representanterna anser att kommunerna inte är insatta i minoritetsfrågorna och att undervisningen i finska minskar. Europeiska rådets expertgrupp träffar under sitt besök minoritetsrepresentanter och kartlägger hur minoriteterna blir behandlade.
(SR Sisuradio/Marjaana Kytö)

--

Sverige får redogöra för minoritetsåtgärder

Som ett resultat av besöket från Europeiska rådets expertgrupp i minoritetsfrågor måste den svenska regeringen redogöra för vad den gjort under de senaste åren för att förbättra minoriteternas ställning. Expertgruppen vill framför allt veta vilka konkreta åtgärder Sverige vidtagit. Den grupp som svarar för övervakningen av ramkonventionen för nationella minoriteter gjorde en liknande uppföljningsvisit i Sverige år 2002. Europeiska rådet gav då Sverige rådet att utvidga lagstiftningen, som garanterar de språkliga minoriteterna rätt till förskoleundervisning och åldringsvård på det egna språket. T.ex. konstaterade rådet att det finskspråkiga förvaltningsområdet i norr täcker en för liten del av minoriteten. Nu ska alltså regeringen visa vilka åtgärder som vidtagits sedan dess.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Carl Bildt leder 1809-kommitté

I Finland har 200-års minnet av den s.k. rikssprängningen då Sverige och Finland skildes åt förberetts i flera år. Nu är även i Sverige en kommitté snart färdig att tillsättas. Det blir utrikesminister Carl Bildt själv som ska leda kommittén. Utrikesministern berättar för SR Sisuradio att man nu funderar på hur man ska uppmärksamma att det svenska riket minskade med en tredjedel.

På sin blogg i torsdags skriver utrikesminister Carl Bildt att det finns många starka skäl att på olika sätt uppmärksamma betydelsen av de viktiga händelserna 1809 och vad de kom att betyda för våra två länder. År 1809 fick Sverige en ny regeringsform, riksdag och konstitutionsutskott förutom att Sverige och Finland skildes åt.

Carl Bildt hoppas att 200-års minnet ska synas på olika nivåer, också bland vanliga medborgare.
(SR Sisuradio/Marjaana Kytö)

--

Vanhanen å sverigefinnarnas vägnar

Finlands statsminister Matti Vanhanen besökte i onsdags Sverige. Även sverigefinnarnas sak diskuterades när Matti Vanhanen mötte Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt i Stockholm. Matti Vanhanen tog bland annat upp frågan om att utvidga det finskspråkiga förvaltningsområdet till Mälardalen i sitt samtal med Fredrik Reinfeldt.
(SR Sisuradio/Veli Raasakka)

--

Rekordmånga bidrag till Laulun Laulut

Det har kommit rekordmånga bidrag till minoritetsschlagerfestivalen i Pajala. Ca 50 olika artister eller grupper har skickat in bidrag på över tio olika minoritetsspråk. Bidrag har skickats in på Sveriges officiella minoritetsspråk meänkieli, romani chib, jiddish och finska och därtill finlandssvenska men också på mindre minoritetsspråk från Östersjöområdet så som karelska, mordvinska, vöru och setu. En jury väljer ut 10-15 låtar till kvaltävlingen i Pajala i september. Vinnaren får representera Norden och Östersjöområdet vid minoritetsschlagerfestivalen i Friesland i Nederländerna nästa år.
(SR Sisuradio)

--

Markku Peura ordförande för Sweblul

Markku Peura har valts till ny ordförande för den svenska byrån för mindre använda språk, Sweblul. Peura är även ordförande för Sverigefinländarnas delegation samt rektor för sverigefinska skolan i Upplands-Väsby. Vice ordförande i Sweblul är judarnas representant Susanne Sznajderman-Rytz från Judiska centralrådet, samernas representant Sigrid Stångberg från Sametinget valdes till sekreterare och ledamot i styrelsen blir romernas representant Domino Kai. Svenska tornedalingars riksförbund STR-T fyller sin styrelseplats vid ett senare tillfälle. Birger Winsa fortsätter som verksamhetsledare för Sweblul.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.