Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter på svenska vecka 21: Finskspråkiga klasserna i Stockholm minskar

Julkaistu söndag 27 maj 2007 kl 22.00

Ämnen den här veckan:
Få kommunala finskspråkiga klasser i Stockholm. ”Mångkulturpengar till minoritetskultur”. Falun tar bort modersmålsstöd. Köping kan få finskt seniorhus. Sisuradio i ”digiboxen”? SR:s ledning byts ut.

Få kommunala finskspråkiga klasser i Stockholm

Situationen för de kommunala finskspråkiga klasserna i Stockholm ser inte ljus ut till hösten. Finskspråkiga klasser finns bara i tre kommuner i Stockholmsområdet, men trots det lider klasserna av elevbrist. Verksamheten är säkrad för nästa läsår i Södertälje, Haninge och Botkyrka, men på längre sikt är även deras framtid osäker. För fem år sedan visade SR Sisuradios kartläggning att de finskspråkiga klasserna hade cirka 300 elever i Stockholmsområdet. Nu har siffran sjunkit till strax över 80.
(SR Sisuradio/Leena Häyrynen)

--

”Mångkulturpengar till minoritetskultur”

Vänsterpartiets riksdagsledamot och ordföranden för riksdagens kulturutskott Siv Holma hoppas att regeringen kan öronmärka en del av de pengar som avsatts för mångkultur till de nationella minoriteternas kultur. Som SR Sisuradio berättade i förra veckan har Siv Holma skrivit en interpellation till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth där hon vill veta om kulturministern tänker öka minoriteternas kulturbudget från nuvarande åtta miljoner kronor årligen. Minoritetskulturpengarna har stått oförändrade en längre tid, medan kulturministern lovat öka anslagen till mångkulturell verksamhet med tio miljoner kronor. Ramarna finns, säger Siv Holma. Kulturministern ska svara på interpellationen i nästa vecka.
(SR Sisuradio/Maynie Rantala)

--

Falun tar bort modersmålsstöd

Faluns kommun tar bort moderssmålsstödet för förskolebarn innan det egentligen hunnit komma igång. Faluns skolchef anser att kommunen inte har råd med stödet. För två år sedan fick kommunen kritik av skolverket för att förskolebarnen inte fick modersmålsstöd, vilket barnen enligt förskolans undervisningsplan har rätt till. Modersmålsstödet försvinner från början på juli. Sverigefinländarnas delegation och Sverigefinska riksförbundet har gemensamt lämnat in en protest mot nedläggningen av modersmålsstödet. Organisationerna anser att det strider mot lagen och även riksdagens minoritetspolitik.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Köping kan få finskt seniorhus

I Köping ska en grupp aktiva driva att kommunen får ett finskspråkigt seniorhus. Ett 60-tal personer deltog i informationsmötet som tidigare kommunal- och landstingspolitikern Reino Eskola initierat.
(SR Sisuradio/Oili Tuomenoja)

--

Sisuradio i ”digiboxen”?

En del av Sveriges radios utbud ska snart flyttas till tv, men ännu är det oklart om Sisuradio är en av kanalerna som man i framtiden kan lyssna på via den digitala tv-mottagaren. Sveriges television och Sverige radio förhandlar ännu om samarbetet och vilka kanaler som kan beröras. Liknande system finns redan i Finland och förbereds i Norge. Trots att nya distributionsvägar utreds är dock dab-radion inte ännu skrotad, säger Sveriges radios utsändningsdirektör Jörgen M Andersson till SR Sisuradio.
(SR Sisuradio/Esko Peura)

--

SR:s ledning byts ut

Sveriges radios nya vd Kerstin Brunnberg har förordat ett antal nya personer till ledningen. Till programdirektör för enheten Innehållsproduktion förordas Björn Löfdahl. Till programdirektör för enheten Utbud förordas Hanna Stjärne. Vidare förordar Kerstin Brunnberg nuvarande Ekochefen Cilla Benkö som biträdande programdirektör för Innehållsproduktion. Benkö får då särskilt ansvar för bland annat Ekoredaktionen, Sisuradio, Sameredaktionen och SR International. De tidigare cheferna på positionerna Marcella Simms, Eva Blomqvist och Katarina Dahlbäck lämnar sina uppdrag.
(SR Sisuradio/mk)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".