Sisu-nyheter på svenska vecka 24: Nordiska rådet inrättar gränsombudsman

Ämnen den här veckan: Nordiska rådet inrättar en gränshindersombudsman. Ökande konkurrens mellan rederierna om Östersjötrafiken. Viking Line inför frivilliga alkoholtester för yrkesförare. Finland lockar inte sverigefinska sjuksköterskor. Levengood och Alakoski sommarpratar i P1.

Nordiska rådet inrättar en ny gränshindersombudsman

Ombudsmannens uppgift blir att underlätta människors och näringslivets rörlighet mellan de Nordiska länderna och riva de gränshinder som fortfarande finns kvar. De nordiska samarbetsministrarna träffades i Koli i veckan för att diskutera mer preciserade uppgifter för ombudsmannen. Finlands samarbetsminister, Jan Vapaavuori, är dock skeptisk till inrättandet av tjänsten. Vapaavuori säger till SR Sisuradio att ombudsmän kan lyfta fram frågor, men har sällan egentliga befogenheter att vidta nödvändiga förändringar på det konkreta planet.

(SR Sisuradio/katri Nisula, Helsinki)

--

Ökande konkurrens mellan
rederierna om Östersjötrafiken

Frakttrafiken på Östersjön ökar kraftigt och är nu ett av världens snabbast expanderande marknader. Dessutom tilltar passagerartrafiken. Både i Finland och Sverige försöker man nu förbättra rederiernas konkurrenskraft om marknadsandelarna genom att förnya skattereglerna. Speciellt i Finland hoppas rederierna stort på den tonageskattereform som regeringen förbereder. Svenska redarföreningens chef Per A. Sjöberg oroas över att den svenska reformen dröjer.

(SR Sisuradio/Katri Nisula)

--

Viking Line inför frivilliga alkotester för yrkesförare

Från och med mitten av juni erbjuder Viking Line alla yrkeschafförer på färjorna möjligheten att testa alkoholhalten i blodet. De friviligga testerna tros bli populära. Torbjörn Heierson, VD för ABC Åkarna, ett transportföretag i Stockholmsområdet, tror att det finns förare som kommer att utnyttja möjligheten då polisen ofta gör alkoholtester i hamnarna.

(SR Sisuradio/Jorma Ikäheimo)

--

Finland lockar inte svenska sjuksköterskor

Finland lyckas inte locka svenska eller sverigefinska sjuksköterskor till landet för att råda bot på personalbristen inom vården. Helsingfors, Esbo och Vanda kommuner genomförde i mitten av mars en rekryteringskampanj i Stockholm för att locka personal till den kommunala vården, men satsningen ser inte ut att ha lyckats. Kommunerna har fått bara några få intresseanmälningar. Maija Wilskman från intresseorganisationen för yrkespersoner inom hälso- och socialvård, Tehy säger att det bristande intresset bland annat kan bero på att korta visstidsanställningar är vanliga i Finland och att vårdpersonal erbjuds ofta lägre lön och sämre karriärmöjligheter än i Sverige.

(SR Sisuradio/Elina Hiltunen)

--

Levengood och Alakoski sommarpratar i P1

Det finns två sverigefinska kulturpersonligheter bland sommarpratarna i Sveriges Radios P1. Den Sverigefinlandssvenska programledaren och författaren Mark Levengood kan man höra 24.6 och författaren Susanna Alakoski, som förra året vann August-priset med sin roman Svinalängorna, sommarpratar 13.8. I augusti sommarpratar också Mehmet Gürs, som är född i Finland, uppvuxen i Sverige och är numera Turkiets första kändiskock.

(SR Sisuradio/kv)

--

Redaktör Kaisa Vuonokari
kaisa.vuonokari@sr.se