Sisu-nyheter på svenska vecka 26: 1809 nystart för svensk-finskt samarbete

Ämnen den här veckan: Märkesåret 1809 för Finlands och Sveriges separation väntas bli en nytändning för svensk-finskt samarbete. Språklagsutredaren anser att de nationella minoriteterna bör inkluderas i Sveriges nya språklag. I folkhemssverige var det tabu att prata om svenska språkets ställning som det dominerande språket, visar en ny avhandling.

Märkesåret 2009 - en nytändning för svensk- finskt samarbete

Märkesåret för separationen mellan Sverige och Finland 1809 koncentreras på ländernas samarbete inom kultur och näringsliv samt forskning. Sverigefinnarnas har en central roll i arrangemanget, säger den verkställande kommitténs ordförande, Stockholms läns landshövding Per Unckel. Även skolungdomars kännedom om ländernas gemensam historia ska ökas.

---

Minoriteterna bör inkluderas i den nya språklagen

De nationella minoriteternas ställning bör regleras i den nya språklagen. Det anser utredaren, fd regeringsrådet Bengt Åke Nilsson, som förebreder ett lagförslag, där svenska språkets ställning slås fast.

- Det är naturligt att även minoritetsspråken tas med då de redan har en officiell ställning i Sverige, anser Nilsson.

----

Tabu att prata om svenskans ställning
i folkhemssverige

I folkhemssverige ville man inte befästa svenska språkets ställning som huvudspråk i landet, även om svenskan i praktiken var det dominerande och samhällsbärande språket. Det slås fast i en ny avhandling om svenska språkdebatter. I socialdemokraternas Sverige var det rent av tabu att prata om hierarkier mellan språk, hävdar Tommaso Milani som skrivit avhandlingen. Först EU-inträdet väckte debatten om behovet av att lagstifta svenskan som landets officiella språk, visar Milanis avhandling.

Redaktör: Kaisa Vuonokari

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".