Sisu-nyheter på svenska vecka 27: Minskad minoritetsrepresentation i EU oroar

Ämnen den här veckan:
Minoritetsspråkstalarna i EU kan enbart vänta sig ekonomiskt stöd och goda exempel från EU-kommissionen, säger kommissionären för språklig mångfald. EU-parlamentets minoritetsarbetsgrupp är orolig för att minskad minoritetsrepresentation i parlamentet kan få allvarliga följder. Seminarium on sverigefinländarna i Vasa. Klart för Sverigefinska gymnasiet i Stockholm - start i höst.

Orban lovar ekonomiskt stöd till minoriteterna

EU:s nya kommissionär för språklig mångfald kan inte lägga sig i situationen för minoriteterna i medlemsländerna. Kommissionär Leonard Orban betonar att medlemsländerna bär ansvaret för sina språkliga minoriteter. Däremot kan EU-komissionen finansiellt stödja projekt som syftar till att främja minoriteterna. Komissionen kan också lyfta fram exempel på välfungerande språkinlärningsmodeller.

---

Minoritetsspråken blir inte officiella språk i EU

EU:s mångspråkighetskommissionär tror inte att medlemsländernas minoritetsspråk kommer att klassas som officiella språk i EU i framtiden. Kommissionär Leonard Orban tycker inte att detta ens är önskvärt då EU redan har stora problem att klara av översättningsbördan för de nuvarande officiella 23 språken. Minoritetsspråkens inträde hindras också av regelverket som bl a säger att en regerings begäran att få ett nytt språk klassat som officiellt språk måste godkännas enhälligt av alla medlemsländer.

- Språkfrågan är fortfarande ett känsligt ämne i många länder, säger Orban.

---

Oro för minskad minoritetsrepresentation
i Europaparlamentet

Europaparlamentets minoritetsarbetsgrupp är orolig för att minoritetsrepresentationen i parlamentet ska minska ytterligare. I och med EU:s utvidgning minskar antalet platser per medlemsland och då riskerar små partier som representerar minoriteterna att hamna helt utanför, befarar arbetsgruppen. Den finlandssvenska europarlamentarikern Henrik Lax tror att detta skulle ha negativa följder för hela EU. Han skriver om representationsproblematiken i en ny bok som arbetsgruppen håller på att ta fram. Gruppen har också tagit upp frågan med EU-kommissionens vice ordförande Margot Wallström, som även ansvarar för EU:s informationsstrategi.

- Det kändes som att Wallström förstod problemet och hon lovade att komma till gruppens höstmöte för att diskutera hur kommissionen kan stödja minoritetsspråken i EU, säger Henrik Lax till SR Sisuradio.

---

Stort intresse för sverigefinländarna
bland finska forskare

I Vasa hölls i veckan ett två dagar långt invandrarseminarium om sverigefinländarna.

- Nu betraktar man äntligen sverigefinländarna som en del av den finska historien, sade litteraturvetaren och forskaren Satu Gröndahl från Uppsala universitet till SR Sisuradio när seminariet inleddes i onsdags.

Mest uppmärksamhet i den lokala pressen fick ett föredrag av Jarmo Lainio, professor vid Mälardalens högskola, om finska språkets tillbakagång i Sverige. Lainio menar att finskans användningsområden i Sverige minskar drastiskt och att språkbytesprocessen framskrider.

---

Grönt ljus för Sverigefinska gymnasiet

Sverigefinska gymnasiet startar sin verksamhet i höst vid Sverigefinska skolan i Stockholm. Det är minst åtta elever som sökt till gymnasieskolan.

- Fyra eller fem elever har sökt via den nationella gymnasieantagningen och i alla fall tre kommer från Finland, berättar rektor Mikael Hakola för SR Sisuradio.

---

Redaktör Kaisa Vuonokari

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".