Sisu-nyheter på svenska vecka 28: Få sökande till höstens finskakurser

Ämnen den här veckan:
EU bevakar dåligt minoriteternas situation. Sveriges minoritetspolitik sak för Europarådet. Få sökande till höstens finskakurser.

EU bevakar dåligt minoriteternas situation

EU bevakar alltför dåligt situationen för medlemsländernas minoriteter. Det anser både politiker och sakkunniga som arbetar med minoritetsfrågor inom EU. Kraven på de nya medlemsländernas minoritetspolitik är hård, men när de väl antagits, sker ingen uppföljning av hur minoritetspolitiken efterlevs, säger Johan Häggman, som är sakkunnig för EU:s flerspråkighetskommissionär.

Henrik Lax, som är medlem i parlamentets minoritetsgrupp och representerar finlandssvenskarna, håller med. Han tycker att det är paradoxalt att nykomlingarna ofta möter större krav än till exempel Frankrike eller andra gamla medlemsländer. Bernat Joan i Marí, europarlamentariker som representerar katalanerna och de landlösa folken i parlamentet, anser att klyftan mellan kandidatländerna och medlemsländerna bör överbryggas snarast.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Sveriges minoritetspolitik sak för Europarådet

Sverige har återigen anmälts för Europarådet för sin minoritetspolitik. EU:s människorättsombudsman har följt upp hur rekommendationerna från 2004 har efterföljts. Sverige uppmanas i slutrapporten å det snaraste att skriva under den europeiska minoritetsspråkskonventionen (ILO 169) och samtidigt fortsätta men förbättringsarbetet för samerna och romerna. Människorättsombudsmannen anser att Sverige borde ge sametinget utökade befogenheter och förbättra de samiska barnens undervisning i sitt språk. Ombudsmannen anser att möjligheterna för romerna är bra, men att resultaten uteblivit. Nu hoppas ombudsmannen på den nybildade delegationen för romska frågor och dess referensgrupper.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Få sökande till höstens finskakurser

Det finns ännu gott om plats på höstens kurser i finska vid Sveriges universitet och högskolor. Efter första urvalet till höstens kurser finns ännu plats på samtliga kurser i finska och meänkieli, visar statistik från VHS. Antalet sökande till finskakurserna på Mälardalens högskola har minskat sedan förra året och kurserna är som bäst halvfulla. Grundkurserna har prosentuellt fler sökande, medan vidareutbildningarna har svårast att fylla sina platser.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".