Sisu-nyheter på svenska vecka 32: Minoritetsmotioner till kyrkomötet

Ämnen den här veckan:
Höstens finskakurser ännu inte fyllda. Minoritetsmotioner till kyrkomötet. Biljetter säljs till minoritetssångtävling. Professor Janos Pusztay: ”De finskugriska språken behöver en spruta”.

Höstens finskakurser ännu inte fyllda

Också efter andra urvalet finns det gott om plats på höstens kurser i finska vid Sveriges universitet och högskolor. Det finns ännu plats på samtliga kurser i finska och meänkieli, visar statistik från VHS. Luleå tekniska universitet erbjuder för första gången studier i finska som kan avläggas över internet, men även där är kursen halvfull. Antalet sökande till finskakurserna på Mälardalens högskola har minskat sedan förra året. Endast grundkursen på kvällstid vid Stockholms universitet har lyckats fylla mer än halva kursen. Grundkurserna har procentuellt fler sökande, medan vidareutbildningarna har svårast att fylla sina platser. Finska undervisas på Mälardalens högskola, Luleå tekniska universitet samt Stockholms och Uppsala universitet.’
(SR Sisuradio/Pasi Myöhänen)

--

Minoritetsmotioner till kyrkomötet

Sveriges nationella minoriteter synliggörs i ett par motioner till höstens kyrkomöte. En av dem efterlyser en kartläggning av minoritetskompetensen inom Svenska kyrkan. Motionären Nils Furtenbach (m), som är ordförande för den sverigefinska delegationen i Stockholms stift, anser att minoriteterna själva inte kan bära ansvaret för att rekrytera personer med minoritetskompetens till kyrkan. Kyrkan bör ta sitt ansvar, anser Furtenbach.

Domprost emeritus Hakon Långström (m) har lämnat in en motion som ska ge fler möjlighet att tillhöra Stockholms finska församling. Nu får endast de som bor inom Stockholms stads gränser höra till församlingen, men Långström vill ändra upptagningsområdet till att omfatta hela Stockholms stift. Stockholms tyska församling har redan en liknande ordning.

Marja Hillerström (v) vill i en gemensam motion med två andra att kurkan ska satsa på att få romer till Svenska kyrkan. Hon anser inte att de åtgärder som kyrkan vidtagit räcker. Av sammanlagt 92 motioner berör fyra de nationella minoriteterna. Årets kyrkomöte går av stapeln 25-28 september och 23-26 oktober.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Biljetter säljs till minoritetssångtävling

Biljettförsäljningen till minoritetssångtävlingen i Pajala har börjat. Sammanlagt säljs 500 biljetter till uttagningstävlingen i Pajala som går av stapeln den 15 september. Elva bidrag på åtta språk tävlar i Pajala. Från uttagningstävlingen går 1-3 bidrag vidare till tävlingen Liet Lavlut som hålls nästa år i nederländska Friesland.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

”De finskugriska språken behöver en spruta”

De finskugriska språken behöver snarast ett stödprogram, anser professor Janos Pusztay, som leder ett forskningscentrum för ugriska språk i Ungern. På ett möte för de finskugriska folken i Mordvinien i sommar presenterade Janos Pusztay Ungerns förslag till stödåtgärder för de finskugriska språken i Ryssland. Förslaget har fyra punkter, bland annat stipendium till lärare som använder minoritetsspråket i undervisningen, uppmuntrande pris till eleverna, samt nätbyggande och samarbete mellan finskugriska universitet. Ett viktigt projekt vore att framställa ett populärvetenskapligt verk på ryska om Rysslands finskugriska folk. Verket skulle även översättas till engelska och de finskugriska språken. Tyvärr, säger professor Janos Pusztay, blev det liten diskussion om förslaget på mötet i Mordvinien. President Vladimir Putin, som deltog i mötet, undrade endast i sin slutplädering varför man i Ryssland skulle tala annat än ryska inom administration och handel.
(SR Sisuradio/Juha Tainio)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".