Sisu-nyheter på svenska vecka 33: Skolorna får infopaket om Finland 2009

Ämnen den här veckan:
Landshövding Anders Björck: Skolorna får infopaket om Finland 2009. Socialförsäkringsminister: Minnesåret ger åldringar bättre service på modersmålet. Kostenius får Bengt Pohjanens minoritetspris.

Skolorna får infopaket om Finland 2009

År 2009 ska man i de svenska skolorna satsa på undervisning om Sveriges och Finlands gemensamma långa historia. Skolprojektet är en del av minnesåret för den så kallade rikssprångningen 1809, då Sverige och Finland skildes åt. Landshövdingen Anders Björck deltar i den kommitté som planerar minnesåret i Sverige. Han berättar att målet är att skolorna ägnar åtminstone en dag åt Finlands historia. Men även andra än skolbarnen kan behöva friska upp minnet kring Sveriges och Finland 800 år långa gemensamma historia, säger landshövdingen Anders Björck.

(SR Sisuradio/Katri Nisula)

--

Socialförsäkringsminister: Minnesåret ger
åldringar bättre service på modersmålet

Minnet av Sveriges och Finlands splittring kommer att innebära förbättringar för de sverigefinska åldringarna, lovar socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson. Hon berättar att regeringen förbereder ett åtgärdsprogram som kallas fritt val. Tanken är att alla åldringar som tillhör någon av de nationella minoriteterna i framtiden ska kunna välja på vilket språk de vill ha vård. Ministern kunde ännu inte svara på hur minnesåret 2009 märks för befolkningen i Tornedalen.
(SR Sisuradio/Katri Nisula)

--

Kostenius får Pohjanens minoritetspris

Bengt Kostenius får Bengt Pohjanens minoritetspris för 2007. Han får priset ”för en romankonst som bidragit till utvecklingen av meänkieli till skriftspråk, för en berättarkonst som likt en rokkafågel lyfter stora ämnen och för en äkta tornedalsk berättarglädje”. Till årets Meän vanhiin utnämndes Torvald Pääjärvi. Han får priset som ”sångaren som sjöng Kyllä se kannattee (Visst lönar det sig) rakt in i hjärtat av hela Meänmaa”. Han är en ”tonsättare som följt den tornedalska musiktraditionen, en eldsjäl, den envisaste av alla”. Priserna delas ut av Bengt Pohjanens stiftelse.
(SR Sisuradio/Juha Tainio)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.