Sisu-nyheter på svenska vecka 38: Finlandssvenskar gläds över modersmålsreformen

Ämnen den här veckan:

Finlandssvenskar i Sverige gläds över regeringens planer att stärka rätten till modersmålsundervisning i finska. Reformen får också beröm av både topppolitiker i Finland och av svenska riksdagsledamöter med minoritetsbakgrund.
Mer pengar till nationella minoriteter i budgeten - men bara tillfälligt.
Ålänningar lobbar för snuset i EU.

Förstärk rätt till finskaundervsining
- ett glädjebesked för finlandssvenskar i Sverige

Regeringen bekräftar sina planer på att stärka rätten till modersmålsundervining i finska i sin i veckan lagda höstbudget. Regeringen tänker avskaffa kravet på att finska ska vara elevens dagliga umgängesspråk i hemmet för att berättiga till modersmålsundervsning. Även kravet på en elevgrupp om minst fem elever slopas. Finlandssvenska Charlotta Lindberg från Haninge gläds över beskedet då det innebär att hennes son Marcus nu får en möjlighet att studera finska. Marcus fick förut sluta på sin finskakurs med hänvisning till att finska inte var det dagliga umgängesspråket i hemmet.

SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari

---

Reformen får beröm av Finlands talman

Talmannen i den finska riksdagen, samlingspartiets Sauli Niinistö var på besök i Stockholm i måndags. Han passade på att berömma regeringen för dess planer på att förbättra rätten till modersmålsundervisning i finska. Niinistö sade sig också stödja införandet av brev- och internetröstning i finska val för utlandsfinnar. Enligt Niinistö borde inte heller den som ansöker om finsk nationalitet behöva betala flera tusenlappar, utan enbart den egentliga handläggningskostnaden.

SR Sisuradio/Jorma Ikäheimo

-– 

Riksdagens minoritetsledamöter
nöjda med satsningen

Även de minoritetsledamöter i Sveriges riksdag som själv har minoritetsbakgrund är glada över de aviserade förbättringarna i skollagstiftningen för minoritetsspråkens del. - De är ett viktigt steg framåt, sade t ex centerpartiets tornedalska ledamot Stefan Tornberg. Satsningen fick också beröm av oppositionen - även om oppositionspartiernas ledamöter tycker att det finns mycket kvar att göra på det minoritetspolitiska området.

SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari

---

Mer tillfälliga minoritetspengar i budgeten

Anslaget till de nationella minoriteterna i höstens budget höjs med 10 miljoner kronor jämfört med året innan. Höjningen är dock tillfällig. Fyra miljoner kronor är öronmärkta till Delegationen för romska frågor för att förbättra romernas situationen. Tre miljoner kronor var går till att bygga upp universitetsundervisning i romani chib respektive jiddish. Förutom dessa specialsatsningar verkar de minoritetspolitiska medlen förbli på samma nivå som det här året.

SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark

---

Åländska politiker slåss för båtsnuset i EU

Ålands landskapsregering vill att även färjor som seglar under finsk eller Åländsk flag ska få rätt att sälja snus. Nu tillåter EU-reglerna enbart fartyg under svensk flagg att sälja snus. Britt Lundberg, som ansvarar för EU-frågorna i landskapsregeringen säger till SR Sisuradio att det strider mot EU:s princip om fri konkurrens att ha olika regler för olika fartyg.

SR Sisuradio/Erik Regnström

---

Redaktör: Kaisa Vuonokari 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista